23948sdkhjf

NCC riskerar norsk miljonsmäll

NCC kan tvingas betala 200 miljoner kronor för olovligt samarbete i Norge. Företaget medger delar av anklagelsen men vill se ett lägre belopp.

Det är den norska motsvarigheten till Konkurrensverket, Konkurransetilsynet, som anser att NCC gjort sig skyldig till överträdelser när det gäller asfalteringsarbeten i Trondheimområdet och i Møre- och Romsdalområdet.


Myndigheten uppger i ett preliminärt ställningstagande att NCC därför ska betala en så kallad konkurrensskadeavgift på ungefär 200 miljoner svenska kronor.


NCC tillbakavisar Konkurransetilsynets uppgifter om olovligt samarbete i Møre- och Romsdalområdet.


När det gäller asfalteringen i Trondheimområdet medger man dock vissa saker. Enligt Konkurransetilsynet har det förekommit olovligt samarbete mellan NCC Roads och Veidekke under åren 2005 till 2008 i området. NCC uppger också att Advokatfirma Raeder DA:s utredning bekräftar att det förekommit oegentligheter i detta område, men hävdar att det rör sig om en enskild medarbetare som ”medvetet agerat i strid mot NCC:s värderingar och regler”.


– Det är beklagligt att en tidigare medarbetare avsiktligt agerat helt i strid mot företagets värderingar och regelverk. Det riskerar att skada företaget och branschen allvarligt, säger Göran Landgren, affärsområdeschef för NCC Roads i ett pressmeddelande.


NCC, som anser att avgiften man ska betala är för hög, har nu sex veckor på sig att utvärdera och bemöta Konkurransetillsynets ställningstagande. Därefter ska ett slutgiltigt beslut tas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377