23948sdkhjf

Rusning efter monteryta

– Enda chansen att få exakt den monter man vill ha är att boka tidigt, säger Susann Rydberg Silwer på Wacker Neuson, som blev först med att teckna sig för monteryta till nästa års Maskinexpo. Och det blev en av de större ytorna som rök direkt, 1 600 kvadratmeter – 400 mer än vad företaget utnyttjade 2011.
Skepptuna. Det var allt annat än Maskinexpoväder när Nordens största utställning för entreprenadmaskiner började ta emot bokningarna för nästa års evenemang. Trots att regnet stod som spön i backen var det några tiotal utställare som trotsade vädrets makter och tog sig ut till Stockholm Outdoor Exhibition Area, Stoxa. Därmed kunde man innan bokning på ort och ställe studera det nya mässområde som växer fram rakt under en av inflygningsvägarna till Arlanda flygplats, tio minuters bilresa bort.

Stämningen var, trots det myckna regnandet, på topp. Den nyfikenhet och förväntan som hängde i luften var så påtaglig att den nästan gick att ta på. Frågorna och funderingarna var många inför flytten till Skepptuna golfbana som med start 2012 kommer att ersätta Barkarbys gamla flygplats där Maskinexpo arrangerats de senaste sex åren.

I takt med att nybyggda bostäder kröp allt närmare mässområdet växte också arrangörernas ambitioner att hitta en alternativ plats.

– Det blev inte lätt. Det visade sig ytterst svårt att hitta ett område för stora och tunga maskiner i Stockholm. Det fanns absolut ingenting att hyra. Vi måste helt enkelt köpa mark, och den lösning vi hittade var en välbelägen golfbana där vi nu tänker skapa ett av Europas vackraste områden för utomhusmässor, säger marknadsansvariga Carina Tegelberg.

Utvecklar företaget

– Vi har redan insett att det som var tänkt att bli en flytt till ett nytt område kommer att utveckla hela företaget. Första evenemanget kommer visserligen att bli Maskinexpo 24-26 maj 2012, men vi räknar med att själva genomföra andra aktiviteter lika väl som vi kommer att släppa in externa aktörer. Vi har redan fått förfrågningar om konserter. Här kan vi också arrangera festivaler, idrottsevenemang och mycket annat.

Totalt disponerar Maskinexpo ungefär 90 000 kvadratmeter. Större delen ägs, men för säkerhets skull har en del intilliggande markyta arrenderats.

– Dels ger det utrymme för ytterligare expansion, men vi kommer också bygga en ny, 800 meter lång tillfartsväg. Vi behöver också parkeringsplatser och kommer dessutom att erbjuda uppställning för husbilar och husvagnar, säger Carina Tegelberg.

Utställare och besökare kommer att se en hel del skillnader jämfört med tidigare – och då handlar det inte bara om naturupplevelser. På känt Ikea-manér anläggs en cirka sex kilometer lång slinga på mässområdet. De flesta besökare kommer alltså att röra sig förbi praktiskt taget alla de 755 montrar som finns inritade på den första planskissen.

– Alla montrar är dessutom arbetande, vilket gör att det blir liv och rörelse över hela mässan. Vi tar också bort det stora, centrala mattorget. I stället sprider vi ut olika typer av serveringar över hela mässområdet. Vi planerar exempelvis för kaféer och en våffelstuga. Vi ordnar sittplatser och förskönar området med fontäner i de gamla vattenhindren. Vi kommer också att arrangera buss- eller tågtransporter på mässområdet. Därigenom kan vi direkt på morgonen sprida besökare över hela området, säger Carina Tegelberg.

Sockerbitar i hörnen

Även den tidigare kategoriseringen har tagits bort, med undantag av att tunga maskiner – över 40 ton – och maskiner med hög belastning på exempelvis stödben samlas nära entrén. På så sätt minskar slitaget på mässområdets vägnät.

En genomtänkt strategi är att placera större montrar i slingornas ytterkanter för att därigenom fungera som något av inryckare.

– Vi tillämpar mjölkdiskprincipen med de stora utställarna som sockerbitar i hörnen, säger Carina Tegelberg.

Redan nu finns en hel del maskiner på mässområdet. Skanska har hunnit en bra bit på väg mot färdigställandet av de sex kilometer vägar som anläggs. Totalt används runt 17 000 ton grus som hämtas från företagets egen täkt i Knivsta. Sammantaget beräknas 720 välfyllda långtradarlass behövas för uppdraget.

När bokningen släpptes fri blev det snabbt rusning till de fyra datorer som ställts fram i golfbanans gamla klubbhus. Det tog inte mer än ett par timmar innan de första 50 montrarna var tingade. Redan efter en vecka hade 200 företag bokat monteryta.

Många stora redan bokade

För mässarrangörerna är det något av bingo att både Swecon och Pon snabbt bokade stora ytor. En timme innan bokningen öppnade hittade exempelvis Leveranstidningen Entreprenad Kristian Johansson och Åsa Renhult från Pon Equipment på en grässlänt med härlig utsikt över mässområdet. En stund senare stod det klart att de lyckades boka sitt förstahandsval på 2 500 kvadratmeter.

Strax intill – på andra sidan en av många serveringar – hamnar den andra giganten, Swecon, på 950 kvadratmeter. För att fullborda treenigheten finns även Delvator i direkt anslutning.

Andra större leverantörer som snabbt såg till att säkra attraktiva monterplatser är Atlas Copco, EMS, Maskinia och Liebherr. Men redan nu påminner utställarförteckningen mest om en adelskalender för maskinleverantörer.

Mässarrangörerna räknar med att mässområdet kommunikationsmässigt ligger bättre än Barkarby där det framför allt vid mässans stämning skapades rejäla köer när bilarna skulle ut på gator som redan var underdimensionerade. Bland annat lovar man att köra shuttlebussar mellan mässan och Arlanda.

Arrangörerna ser heller inget problem med övernattningsmöjligheterna. Dels räknar man med att själva erbjuda husvagnscamping, men betonar att det finns gott om hotell i närheten.

– Bara i Sigtuna kommun finns 3 000 hotellbäddar, säger Carina Tegelberg.

En för mässan viktig samarbetspartner är Maskinleverantörerna där Lina Tuvesson Hallman är mycket nöjd sedan samarbetsavtalet förlängts till att gälla de fyra närmaste arrangemangen fram till år 2015.

– En enkät bland våra medlemmar visar tydligt att man vill ha en årlig utomhusmässa i Stockholmsregionen. Alla kommer inte att delta varje år, men man vill ha möjligheten. Det har vi nu, vilket kommer att gynna både leverantörer och maskinägare, säger Lina Tuvesson Hallman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.47