23948sdkhjf

Fort gjort med böjd käft

Huvudstaden pulserar av rivningar som ska bereda plats för nybyggnation. Vid Hornsberg slåss byggkranar och rivningsmaskiner om rampljuset. Och här river Rivcenter läkemedelsföretaget Octapharmas sex höghus för ombyggnad till bostäder.
Rivcenter med 20 anställda och kontor i Sigtuna är på Stockholms rivningshimmel ett ungt företag med bara sex år på nacken. Medarbetarna är veteraner från andra företag i rivningsbranschen. Arbetsledaren Hans-Ola Berglund intygar att det är mycket totalrivningar, det vill säga byggnader rivs helt och hållet men även mycket rotrivning.

– Man river ut gamla kontorslokaler men behåller byggnaden.

Fast nu ska Octapharmas gamla kontor på cirka 20 000kvadratmeter bort med grund och allting. Lättrivningen har startat så att det yr ett vitt moln inuti det första kontoret. Väggarna förutom stommarna har slagits ut så att angreppen mot inredningen sker inför öppen ridå. Metaller, gips och isolering dras ner med hjälp av starka händer, tigersågar och kabelsaxar. Tre Bobcat S70 skumpar snabbt runt beväpnade med rivningsgripar.

– Bobcats är oumbärliga för rivning. De kommer fram nästan överallt och är stryktåliga, säger Hans-Ola Berglund.

Når 21 meter

En del asbestsanering ingår och Rivcenter har genomgått saneringsutbildning.

– Vi har hittat asbest i plattor, rör, rörböjar och ventilationsskarvar.

Lite PCB har även det registrerats i ett svartfärgat hus.

– Det kryper in PCB, som ligger under gränsvärdena och vi separerar fogarna och skickar in de separat som farligt avfall till Stena, säger Hans-Ola Berglund.

– Halterna PCB i fogen är blygsam men vi använder alltid rätt skyddsutrustning till personal som ska jobba med det.

Om en vecka startar tungrivningen och då är det ingen lek längre utan det tunga artilleriet plockas fram. I det här fallet stavas styrkeresursen enHitachi ZXLC350-3 på 42 ton årgång 2008 med extra stor motvikt och försedd med höjdrivningsaggregat som når 21 meter.

Bygger platå

Men 21 meter räcker inte utan maskinen ska nå 30 meters höjd.

– Vi löser dilemmat genom att bygga en 10 meter hög platå av rivningsmaterial och kör upp maskinen där. Sikten blir också bättre för föraren som i stor utsträckning får jobba neråt. Visserligen går hytten att tilta så man sitter liggande, vilket är bra för våningar högt upp. Men det är inte bara att bygga upp utan andra hänsyn måste tas.

– Platån får inte vara för nära väggen för då är det risk att bitar rasar ner på föraren.

Attacken på fasaden ska utföras av en pulveriserare Furukawa VS 22, avsedd för att krossa betong vid återvinning, separera armeringsjärn från betong samt krossa asfalt. Pulveriseraren från Amas i Enköping har en accelerationsventil för mer effektivt arbete, specialböjd käft för frammatning av material och speciellt utformade tänder för kraftfull krossning. En speciell indelning av krosständer motverkar större block att rinna ut.

– Vi valde pulveriseraren framför bilningshammare och tycker att den passar utmärkt för betongpelare och betongfundament. Det går snabbt att cruscha ner grovt och sedan är det lätt att få ut armeringen på backen, säger Hans-Ola Berglund.

Trycker ihop

Ljudnivån då?

Inte alls störande utlovar han, eller på samma nivå som bertongsaxen.

– Furukawan tar tag i betongbalken och trycker ihop den men ljudnivån är densamma som för en betongsax.

Rivcenter har bara Hitachi.

– Hitachi funkar bra så varför ska vi chansa med annat, resonerar Hans-Ola Berglund.

Maskinparken är utrustad med fem Bobcats med beteckningen S70 eller S130, en Brokk 90, Hitachi grävmaskin Hitachi ZX225 på 25 ton, en Hitachi ZX 280 på 32 ton, en hjullastare Hitachi ZW250 21ton och höjdrivaren ZX 350 LC samt en radda olika redskap. Till grävmaskinen finns hydraulhammare, betongsaxar, pulveriserare, gripar, rivningskrokar, skopor med mera. Därutöver handverktyg som bilmaskiner och tigersågar. Rivningen sker just nu mot innergård vilket naturligtvis underlättar eftersom ingen allmänhet finns i närheten. Men tids nog ska fasad mot Lindhagensgatan rivas.

– Vi kommer spärra av så mycket yta av trottoaren som vi kan och stundtals stänga av trafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095