23948sdkhjf

Varierade straff i norsk asfaltkartell

NCC kan åka på en konkurrenskadeavgift på närmare 200 miljoner kronor på grund av en norsk asfaltkartell. För medspelaren Veidekke är prislappen närmare 320 miljoner kronor, men företaget slipper troligen betala eftersom man informerade Konkurransetilsynet från början och har hjälpt till att reda ut frågetecknen.
Än så länge handlar det om ett preliminärt ställningstagande från det norska Konkurransetilsynet. Enligt den norska motsvarigheten till Konkurrensverket gäller överträdelserna asfaltarbeten i två områden, dels kring Trondheim och dels kring Møre- och Romsdal under åren 2005 till 2008 . Om beloppen står fast kommer de, enligt Konkurransetilsynet att vara de högsta böter som hittills utdömts i samband med brott mot de norska konkurrenslagarna.

– Vi ser mycket allvarligt på det omfattande olovliga samarbetet. Veidekke och NCC har delat upp marknaden för statliga asfaltkontrakt i mellersta Norge mellan sig. Det samma har de gjort med kontrakt i Trondheims kommun. Dessutom har de utbytt konkurrenskänslig information i samband med ett anbud i Møre og Romsdal 2006, säger Christine Meyer, direktör på Konkurransetilsynet.

Enligt Konkurrensetilsynet handlar det sammantaget om kontrakt för motsvarande 570 miljoner kronor under de fyra år prissamarbetet ska ha pågått.

NCC avvisar helt uppgifterna om olovligt samarbete i Møre- och Romsdalområdet. Däremot bekräftar företaget att det förekommit oegentligheter i Trondheimområdet, men betonar samtidigt att man tar starkt avstånd från alla former av olovligt samarbete.

– Det är beklagligt att en tidigare medarbetare avsiktligt agerat helt i strid mot företagets värderingar och regelverk. Det riskerar att skada företaget och branschen allvarligt, säger Göran Landgren, affärsområdeschef för NCC Roads.

Företagen har nu ungefär sex veckor på sig att utvärdera och bemöta ställningstagandet, men redan nu hävdar NCC att den föreslagna avgiften är för hög.

Betydligt nöjdare är Veidekkes koncernchef Terje R Venold som konstaterar att det visserligen är allvarligt att företaget medverkat i ett brott mot konkurrenslagarna, men påpekar samtidigt att Konkurransetilsynets undersökning tillbakavisar påståenden om att kartellkulturen är utbredd i företaget.

– Med ett undantag är det en enskild person i Mittnorge som ansvarat för de lagbrott som begåtts, hävdar Terje R Venold.

– Även om det varit tungt för oss alla i Veidekke är jag glad över att vi omedelbart gick till Konkurransetilsynet när företagets ledning i januari 2010 fick kännedom om att någon i Veidekke varit inblandad i otillåtet samarbete. Därefter har Veidekke samarbetet med tilsynet under hela efterforskningsarbetet för att ta fram all relevant information och dokumentation, säger Terje R Veland.

Samtidigt lovar Veidekkes koncernchef att företaget nu ska göra en egen översyn för att se om någon kund tvingats till överpriser på grund av det otillåtna samarbetet.

– Det ska inte råda något tvivel om att vi kommer att göra rätt för oss om kunder pålagts för höga kostnader, säger Terje R Veland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453