23948sdkhjf

Ingen räds eventuell svacka

Branschen befarar inte någon djupare svacka, tvärtom räknar Pon Equipments försäljningsdirektör Jens Bergvie med att sälja nästan dubbelt så många entreprenadmaskiner nästa år.
Finansministern förutspår en djup, men kortvarig svacka i världsekonomin. Vad tror du om det närmaste året för ditt företag? Så löd frågan på Leveranstidningen Entreprenads webbsida som vi även ställde till olika nyckelpersoner. Jens Bergvie tror det totalt kommer att säljas ungefär lika många entreprenadmaskiner i Sverige nästa år som i år, det vill säga 3 100 maskiner.

Men för återförsäljaren av Caterpillar spår han att årets prognos på 300 maskiner nästan fördubblas till 500 maskiner nästa år.

– Vi har lanserat många nyheter och vi har fördubblat säljstyrkan, samtidigt med förstärkning på servicesidan för vi säljer inte mer än vi kan ta hand om, säger Jens Bergvie.

Förutom ruschen inom anläggning påminner han om att Cat är gynnat av den blomstrande gruvnäringen.

Ingen avmattning

Mia Stojanova är distriktsekonom för Skanska väg- och anläggning i Stockholm och Mälardalen.

– Vi har mycket jobb, räknar på många nya och ser absolut inte någon avmattning.

En av tre bröder och drivkrafter inom Wiklund Trading International med nio anställda i Billeberga är Niklas Wiklund. Han tror att det skånska företaget håller ställningarna

– Vi har också en flexibel organisation, förutom agenturerna Kramer Allrad och Yanmar så har vi en bra begagnatmarknad med en väl fungerande exportförsäljning. Viker det i Sverige så kan vi sälja i Europa. Viker det i Europa säljer vi till andra världsdelar som Asien.

Ser ljust

Nyckeln till exporten är bra kontakter företaget byggt upp.

– Sverige är ett litet land med en liten marknad.

Det är inte bra att lägga alla ägg i samma korg. Nej, ett sådant förfarande kan vara ogynnsamt för ekonomin, resonerar han.

– Vår bransch är kapitalkrävande.

Bewag är leverantör av laser- och geodesiutrustning bland annat Leica Geosystems och Trimble. Vd Lars Nordlander ser ljust på tillvaron, för att använda hans egna ord.

– Våra kunder har fullt upp. Exempelvis säger Schenker Transporter att man aldrig haft så mycket att göra som nu.

– Inom infrastrukturen är det fullt pådrag så vi har ingen anledning att befara avmattning. Det är egentligen bara bostadsbyggandet som släpar efter, vilket varit ett faktum under många år. Trots att behovet är stort i alla storstadsregioner.

Beror på vädret

Christer Öhlin, vd för Bobcat i Sverige tror inte att det blir någon djup nedgång och att företaget står sig bra framöver.

– Bobcat i Sverige har en hyfsad orderingång även om det blivit lite tystare på sistone men jag tror att det är temporärt.

Hur konjunkturen utvecklar sig beror på vädret.

– Mycket snö är bra för då kan vi sälja maskiner och utrustning för snöröjning. Det värsta är mycket kallt och ingen snö. Då är det svårt att arbeta inom anläggning också.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112