23948sdkhjf

Glädjeyra efter EU-besked

EU vill satsa på Botniska korridoren, där bland annat Norrbotniabanan ingår. Norrländska politiker jublar och kräver att även regeringen öppnar på plånboken.




EU-kommissionen pekade på onsdagen ut den Botniska korridoren som ett av de viktiga transportnätverk man bör ha färdigställda 2030. I korridoren ingår Norrbotniabanan, även E12 pekas ut som en viktig anslutning och socialdemokratiska politiker i Norrbotten och Västerbotten jublar.


– Det här är så fantastiskt att det nästan är svårt att begripa, säger Erik Bergkvist (S), ordförande i regionstyrelsen, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.


– Norra Sverige har nu på allvar blivit en del av EU. Våra tågsträckningar har blivit utpekade att vara viktiga för hela EU:s transportsystem, fortsätter han.


– Vi socialdemokrater i riksdagen är mycket glada idag. Äntligen har vi fått med den Botniska korridoren, där Norrbotniabanan är en mycket viktig del, i de europeiska satsningarna på framtidens järnväg, säger Leif Pettersson, socialdemokratisk ledamot av riksdagens trafikutskott, i ett pressmeddelande.


– Det är en stor framgång för oss som jobbat med den Botniska korridoren och statusen för behovet av investeringar på kustjärnvägen ökar i alla sammanhang, säger Sven-Åke Toresen Regionstyrelsens ordförande i Gävleborgs län, i ett pressmeddelande.




EU-pengar


EU har satt av 290 miljarder kronor för de projekt som identifieras. Pengarna ska användas under perioden 2014-2020 och tanken är att hemländerna utöver detta bidra ska skjuta till egna medel. EU-slanten kan som mest stå för hälften av kostnaderna för förstudier och upp till 40 procent av kostnaden för att genomföra projekten.


– Den här chansen får vi aldrig igen. Nu är det upp till regeringen att skjuta till pengar för att visa att vi vill genomföra viktiga satsningar på infrastruktur för tåg, säger Erik Bergkvist .


– Nu måste den svenska regeringen reagera och lägga pengar även på denna del av Sverige. Hittills har det varit som att dra katten baklänges när det gäller att få med regeringen på denna utomordentligt viktiga satsning. Intresset för järnvägsfrågorna i vår del av landet måste nu sättas betydligt högre på dagordningen, säger Leif Pettersson.


Lobba på


Totalt finns 21 miljarder Euro att dela på för projekt som slutgiltigt väljs ut. Ett beslut huruvida pengar faktiskt kommer att trilla in till den Botniska korridoren väntas först 2012-2013


– Tills beslutet är definitivt och är det upp till oss att fortsätta arbetet med att övertyga regeringen till att lyfta in dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand i den nationella planen för infrastruktur och transporter, säger Sven-Åke Toresen


Leif Petterson kräver att regeringen nu arbetar för att Botniska korridoren faktiskt blir av.


– Vi uppmanar nu regeringen att svara upp mot EU:s utmaning och satsa på järnvägen i norr. Innan det slutgiltiga beskedet måste dock frågan passera ytterligare instanser – därför måste regeringen aktivt arbeta med frågan i konkurrens med alla andra tänkta satsningar i Europa.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062