23948sdkhjf

Vagn skyndar på timmerhantering

En vagn för skotare utlovas öka uttaget av timmer väsentligt. Som bonus minskar både markskador och bränsleförbrukning per kubikmeter skog.
Inte minst dagens moderna engreppsskördare har inneburit en kraftig produktivitetsökning för skogsbruket. Även om skotarna blivit både större och fått högre kapacitet har de inte riktigt hängt med i utvecklingen eftersom ännu större maskiner tenderar att göra oacceptabla sår i naturen.

Nu hävdar Umeåbaserade Ufo att en lösning är att koppla en vagn till skotarna. Vagnen har utvecklats för att varje skotare ska kunna ta med sig mer last i form av exempelvis timmer, massaved, kubb eller träddelar utan att markskadorna ökar i motsvarande grad. Enligt tillverkaren utlovas därmed en kapacitetsökning på uppåt 70 procent.

Fyra modifierade vagnar har köpts av Svea Skog som bland annat krävt en mekanisk dragstång och maxbredden 2 600 millimeter. I och med räckvidden på dagens kranar innebär lösningen att vagnarna därigenom inte behöver utrustas med hydraulik. Tack vare den begränsade bredden och de löstagbara stöttorna kan vagnarna dessutom enkelt förflyttas mellan arbetsplatserna på ett lastväxlarflak.

Vagnen kan lastas med skotarens ordinarie kran och kopplas på befintlig krok. Konstruktionen gör att vagnen spårar efter skotaren.

I praktiken innebär lösningen att vikten fördelas över större yta och fler axlar, vilket framför allt minska markskadorna där bärigheten är dålig.

Vagnen gör det också möjligt att på ett enkelt sätt lasta två olika produkter på ekipaget, en på skotaren och en annan på vagnen.

Skotarvagnen går att få med mekanisk eller hydraulisk dragstång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078