23948sdkhjf

66 vindkraftverk utanför Gävle

En av norra Europas största vindkraftsparker ska byggas mellan Ockelbo och Sandviken.
Totalt 66 vindkraftsverk planeras och i en första etapp ska 43 kraftverk byggas i Jädraås, 3,5 mil nordväst om Gävle, mellan Ockelbo och Sandviken.

Beställare är Arise Windpower AB. Entreprenaden för att bygga vägar och fundament inför den första etappen är värd cirka 157 miljoner kronor och har gått till NCC Construction Sverige. Företaget har dessutom option på nästa etapp, en entreprenad värd 87 miljoner kronor.

Tanken är att de 66 verken ska kunna producera 570 GWh per år.

Klart 2013

Arbetet med de första verken påbörjas i november och ska stå klart under 2012. De följande 23 följande verken ska enligt planen tas i drift 2013.

Beställaren Arise Windpower AB och Platina Partner LLP äger hälften var i projektbolaget Jädraås Vindkraft AB som har tillstånd att bygga 116 vindkraftverk i området.

– Fullt utbyggd kommer den här vindkraftsparken vara en av norra Europas största. Att få vara med om ett sådant jättekliv mot en klimatvänligare energiproduktion är självklart roligt, både för NCC och för miljön, säger Johan Eriksson, avdelningschef Gävleborg och Dalarna, NCC Construction Sverige i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063