23948sdkhjf

Ingen vill ha Garpenbergs Svarte Petter

Boliden vill öka produktionen kraftigt i gruvan i Garpenberg. Nu kommer krav på att gruvföretaget också ska bekosta efterbehandling av områdets historiska gruvavfall.
Kostnaderna för att efterbehandla gamla gruvområden och gruvavfall i Sverige beräknades 2008 till två till tre miljarder kronor, enligt Naturvårdsverket.

Länsstyrelserna hade fram till 2009 identifierat ungefär 1 700 gruvområden som potentiellt förorenade.

Bedömningen är att cirka 50 av dessa områden kan ha mycket stor risk för hälsa och miljö och cirka 210 stor risk för hälsa och miljö.

När länsstyrelserna själva får lista de tio mest prioriterade förorenade områden i länen beskrivs sammanlagt 20 områden som gruvområde eller gruvavfall.

Kostnaden för åtgärda miljöproblemen hamnar till stor del på staten, men vad gäller det historiska gruvavfallet i Garpenberg föreslår Naturvårdsverket att kostnaden ska tas av Boliden i samband med att de får tillstånd att öka produktionen.

Boliden ska enligt planerna investera runt 3,9 miljarder kronor för att höja produktionen i gruvan från 1,4 miljoner ton malm per år till 2,5 miljoner ton. Nu hör Naturvårdsverket till de remissinstanser som anser att Boliden ska ta kostnaden för efterbehandlingen av det historiska avfall som började samlas på platsen redan på 1200-talet.

Företagets bedömning är att en sådan åtgärd kostar runt 100 miljoner kronor och ställer sig än så länge kallsinniga till kravet. Bland annat handlar det om att täcka de historiska gruvupplagen och om att begränsa läckagen för att sänka metallhalterna i närliggande vattendrag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078