23948sdkhjf

Nya rekord för Atlas Copco

Intäkter och rörelsemarginal hamnar på nya rekordnivåer när Atlas Copco redovisar resultatet för årets tredje kvartal. Enligt vd och koncernchef Ronnie Leten har efterfrågan legat kvar på en hög nivå medan tillväxten på eftermarknaden varit stark.
– Vi gjorde ett mycket starkt resultat för det tredje kvartalet och uppnådde bra tillväxtsiffror, särskilt i USA och Kina, säger Ronnie Leten, som dock flaggar för att den sammantagna efterfrågan kommer att försvagas något från dagens höga nivå.

Intäkterna ökade organiskt med 21 procent under kvartalet till 20 739 (17 743) miljoner kronor. Rörelseresultatet förbättrades med 23,1 procent (21,3) till 4 800 (3 782) miljoner kronor. Orderingången ökade med 14 procent organiskt till 21 151 (19 316) miljoner kronor.
I synnerhet har affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik utvecklats starkt. Intäktsmässigt har affärsområdet närmat sig kompressorteknik, men resultatmässigt är man redan förbi.

Het gruvindustri

Gruvindustrin är fortfarande het och orderingången för exempelvis underjordsutrustning ligger kvar i nivå med föregående kvartal som är klart bättre än föregående år. Även orderingången för borriggar avsedda för tillämpningar inom infrastruktur har ökat något, både i jämförelse med förra året och föregående kvartal. Bästa utvecklingen jämfört med föregående år noterades i Nordamerika.

Trögare går det för bygg- och anläggningsteknik som till och med gått tillbaka en hel del jämfört med årets två första kvartal. Ronnie Leten verkar dock inte speciellt oroad.

– Med tanke på den försvagning vi har sett inom anläggningsindustrin och det allmänt osäkra marknadsläget har vi gått igenom våra beredskapsplaner. Vi känner oss säkra på att våra verksamheter är i gott skick och väl förberedda hur marknaden än utvecklas, säger Ronnie Leten.

Nedgång i tillväxtländer

Nedgången inom bygg- och anläggningsteknik hänförs till en negativ utveckling i länder som har varit något av lokomotiv under de senaste svåra åren: Brasilien, Indien och Kina. Framför allt har efterfrågan sviktat inom väg- och markarbeten samt inom lätta entreprenadprodukter.

För att minska risken att drabbas av produktionsstörningar på grund av problem hos underleverantörerna har företaget bildat ett globalt nätverk av underleverantörer. Poängen är att varje komponent ska kunna tillverkas av fler än en leverantör.

Möjligen skulle även företagets exponering mot råvarupriserna kunna ställa till problem, men där räknar företagsledningen med att eventuella prisökningar på råvaror och komponenter sammanfaller med ökad försäljning till gruvkunder och högre marknadspriser.

På senare tid har Atlas Copco förvärvat fyra företag, bland annat en spansk tillverkare av diesel- och bensindrivna generatorer. Och fler kan det bli.

– Vi kommer löpande leta efter potentiella förvärv som kan ge oss tillgång till ny teknik, men det är ännu viktigare att vi fortsätter fokusera på produktutveckling och innovationer, säger Ronnie Leten.

Morgan Andersson

Det är fortfarande den heta gruvindustrin som resultatmässigt lyfter Atlas Copco till nya rekordnivåer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109