23948sdkhjf

En last lastad med lastare

BVP Mark- och Fastighetsvård i Haninge tog i år hem skötselentreprenaden för Nackareservatet. Snöröjning och halkbekämpning av Globenområdet är också ett av uppdragen. Inte underligt att trånande blickar slängdes på uppdragsgivaren Globens hjullastare.
Stockholm. Och en dag anlände den, företagets alldeles egen Schäffer. Glänsande välpolerad och nästan så att doften av nylackat pirrar i näsborrarna är inte vad en hjullastare brukar förknippas med en lerig höstdag. Men så har lastaren precis rullat av leveranstrailern vid Globen. Schäffern 2445 är lysande tomteröd och lite av julafton är det väl varje gång en ny maskin levereras till en förväntansfull maskinentreprenör. Återförsäljaren Imentas chaufför Ingemar Olsson, även kallad Bobo har kört Ivecon de åtta milen från Valskog utanför Enköping. Visst tindrar ögonen hos David Olsson, anställd och Roger Selander, delägare i BVP med tio anställda.

– Vi beställde i juli och visste att vi fick vara beredda på leverans under senhösten, säger Roger Selander.

Snöröjning

Hjullastaren ska ingå i snöröjningen av Globenområdet som komplement till två större lastmaskiner och har förberetts med redan tillkopplad Fjärås vikplog och Fjärås sandspridare monterad bak, även snöskopa Lader på 1 400 liter ingår. De senaste två vargavintrarna har luttrat branschen.

– Jäpp, vi måste ha rätt utrustning. Snöröjning blir den största uppgiften för nya hjullastaren. Där räknar vi med mycket att göra höst, vinter och vår för att hålla vägarna fria.

Kontrakt med Stockholms stad innebär grundersättning så företaget hoppas på mycket snö. Schäffern kommer även att arbeta vid uppdrag i naturreservat och andra fastighetsförvaltare som exempelvis Skärgårdsstiftelsen och Naturvårdsverket (Tyresta nationalpark).

– I totalentreprenaden för Nackareservatet ingår snöröjnin. Uppdraget kräver två heltidstjänster och två maskiner beräknat på helåret, men ibland är halva personalstyrkan och halva maskinparken där, säger Roger Selander.

Provkörde

Den stora kraftsamlingen behövs när vägar, broar och vägtrummor ska repareras.

– På somrarna krävs också större insatser för att hålla spår och leder i gott skick.

En uppgift med strålglans blir att sätta upp staket runt häststallar för att stänga ute nyfiken allmänhet. Det sker i slutet av november i samband med att Stockholm International Horse Show hålls i Globen. Och därmed kan man säga att cirkeln är sluten. För jobbet ska utföras i samarbete med uppdragsgivaren Globen som bidrar med egen maskinförare och egen hjullastare, en två år gammal Schäffer 2033 på två ton.

– Vi hade möjlighet att provköra Globens Schäffer och tyckte att maskinen verkade bra, säger Roger Selander.

Lars Gustafsson är fordonsanvarig vid Globen och han berättar att deras Schäffer bygger upp hästbäddar av grus och halm på scenen. Överhuvudtaget skapar hela scenbyggnationen med hinder och byggmaterial.

– Sex större truckar brukar vi annars använda när vi bygger upp för olika evenemang men de kör fast i gruset så de kan inte användas på detta underlag.

Minskar marktrycket

Däremot fungerar små, lätta maskiner.

– Vi arbetar hela veckan innan föreställningen och en vecka efteråt med att återställa, säger Lars Gustafsson.

– Hjullastaren får verkligen bekänna färg under dessa veckor.

Annars är det mer vardagliga bestyr vid Söderstadion.

– Vi hade tidigare en större kompaktlastare men den lämnade spår i gräsmattan, därför bytte vi till en lättviktare.

Minskar marktrycket gör också turfdäck, bredare med mindre mönster, som valts som tillbehör. En frekvent syssla är att bära upp sand och grus till en dressmaskin.

– Man blandar in sand i jordbädden för att få en bättre dränering, säger Lars Gustafsson.

Fiffig lösning

Men främst används Schäffern för gräsklippning. Globen kapar 10 000 kvadratmeter gräs 3-4 gånger i veckan på sommaren. En riktigt fiffig lösning är en egentillverkad specialskopa för gräs, vilket gör att Schäffern kan komplettera de tre åkgräsklipparna. Bottenplattan är riktigt platt så att en klippare kan köra upp på den utan att förstöra valsarna.

Klipparen tömmer tre, fyra omgångar i skopan. När den är full kör hjullastaren cirka 30 meter bort och tippar.

– Åkgräsklipparna behöver därmed inte köra på asfalten vilket frestar hårt på maskinerna. De smäller och väsnas under denna omilda behandling, säger Lars Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094