23948sdkhjf

Johan föll för swinget

När grabbarna vid Täby kyrkoförvaltning själva fick bestämma blev det en Ahlmann AS 50 som kan vrida lyftarmen 90 grader i båda riktningarna i förhållande till körriktningen. Svängandet underlättar bland annat när gravstenar ska riktas eftersom det är trångt på kyrkogården.
Täby. Täby kyrkogårdsförvaltning omfattande 30 hektar är insvept i Lützendimma denna höstdag. Hit anlände strax efter Maskinexpo svänglastaren Ahlmann AS 50 på 4,1 ton med med standardskopa, den minsta i Ahlmanns AS-serie för hjullastare där AS står för med svängbom. 18 hektar intensivvårdas av 30 kyrkogårdsarbetare på sommaren och 10 året om (övriga hektar arrenderas ut till en bonde). En av de senare är Johan Thor, även maskinförare och medlem i juryn bakom maskinvalet.

– Den svängbara bommen avgjorde. Perfekt vid gravåterfyllning då det är trångt.

Maskinexpo genväg

Kyrkogårds- och fastighetschefen Christer Nordin håller med.

– Svängarmen gör maskinen skonsam mot gräset. När maskinen behöver tippa åt sidan kan den fortfarande köras rakt fram och behöver inte svänga så mycket.

Leveransen precis efter den stora mässan är ingen slump. Förvaltningen behövde snabbt en ny hjullastare eftersom en tidigare utrangerades och gick i pension. Den nya fick ta genvägen via Maskinexpo.

– Utställning på Maskinexpo ingick i dealen. Vi fick reda på att det var en maskin på väg upp från Tyskland och hakade på mässexemplaret. Det var tur att förstärkningen hann komma innan den intensiva sommarsäsongen.

Övertygande argument

Svänglastaren arbetar naturligt nog mycket med gravstenar. Förutom att rikta även med att lyfta upp stenarna och återfylla gravar.

– Det är vår vardag och där har hjullastaren en fixarroll. Fyrhjulsstyrningen ger liten vändradie och det kommer väl till pass vid anläggningsjobben.

– Vi har exempelvis lastat sten med den vid utformningen av en konstgjord bäck och även lagt gatusten. Flera uppdrag går ut på att försköna omgivningen och då är det bra med en smidig maskin, säger Johan Thor.

Då kyrkogårdsförvaltningen även sköter ytor ej nästgårds finns en annan fördel.

– 30 kilometer i timmen innebär att maskinen går lite snabbare än vi är vana vid, säger Christer Nordin.

Många redskap

En hel del redskap har införskaffats, en sopvals Tuchel – Sweep, ett borraggregat, en Drivex sandspridare och en Drivex plog.

– Meningen är att maskinen ska ploga och sanda vintertid, det är en viktig funktion. De många olika verktygen skapar en kombimaskin med många funktioner.

Christer Nordin anser att de som ska köra maskinen bör få välja modell och fabrikat.

– Inom en viss kostnadsram förstås. Jag fick förslaget om Ahlmann AS 50, tog in kompletterande uppgifter och jämförde priser och fann alternativet prisvärt och argumenten övertygande så varför inte gå på önskemålen.

I maskinparken finns, förutom Ahlmannlastaren en grävmaskin Take Job TB 035, två traktorer Schanzlin 304 och 305, en traktor Kubota 5030, en transportbil Peugot Boxer, en skåpbil Citroen Lingo, en Mercedes begravningsbil, fem elbilar av fabrikaten Melex och Gopil samt fyra åkgräsklippare.

Fördubblade ytan

Maskinerna behövs eftersom förvaltningen för två år sedan fördubblade skötselytan. Detta innebär också att Ahlmannmaskinen framöver kommer att få arbeta mer i skogen där svängarmen kommer väl till plats bland träden. Den nya begravningsplatsen Stillheten upptar nio hektar och är koncentrerad kring två åkerholmar och skog.

– Gravstenar behöver inte längre stå i snörräta rader utan här ska gravplatserna smälta väl in i landskapet, bland annat har vi tänkt att öka gravsättningen i skogen, säger Christer Nordin.

När Stillheten anlades blev det extrajobb med omplanteringar. Anette Eskilsson är arbetsledare.

– 1 800 eventbokplantor åts upp av finsmakare till rådjur och gnagare så vi fick plantera om. Aroniaplantor blev det istället, en meny som inte passar våra vänner från skogen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093