23948sdkhjf

Europas tillväxt tappar tempo

Omfattande offentliga nedskärningar och dramatiskt minskat förtroende bland både hushåll och företag har försämrat förutsättningarna för ekonomisk tillväxt inom Euroconstructzonen. Men bedömningen är att tillväxten i bland annat Sverige skjuter ny fart 2013.
I våras såg det fortfarande ut som om den europeiska byggmarknaden var på väg att rehabilitera sig efter finanskrisens stålbad. Den ekonomiska turbulens vi känt av sedan i somras gör dock att branschens förväntningar reviderats kraftigt, vilket redovisades på en konferens i Paris 9 november.

För de 19 medlemsländerna i Euroconstructsamarbetet är nu bedömningen att BNP ökar med 1,1 procent under 2012 och med 1,7 procent under 2013.

Översatt till byggbranschen betyder det att den förmodligen får vänta till 2013 innan aktiviteterna vänder uppåt, och då med blygsamma 1,8 procent. Det är främst det offentliga byggandet av såväl hus som infrastruktur som bromsar utvecklingen, medan till exempel bostadsbyggandet som sjunkit dramatiskt sedan 2008 redan nu kan räkna med en svag uppgång, i varje fall fram till 2014.

I bedömningen finns också den erfarenhetsmässiga ”vissheten” att privatfinansierat lokalbyggande normalt behöver ytterligare ett år på sig för återhämtning.

Men, det finns stora skillnader mellan medlemsländerna. Skuldkris och budgetunderskott slår hårt mot länder som Spanien, Italien, Portugal och Irland, medan Mellaneuropa, Norden och de östeuropeiska medlemsländerna ser ut att klara sig betydligt bättre.

Framför allt har krisen drabbat Spanien och Irland med aktivitetsfall på drygt 80 procent, i praktiken ett stålbad som påminner om det Sverige gick igenom i början av 90-talet. Utvecklingen är en effekt av neddragen offentlig konsumtion, svag sysselsättningsutveckling, lågt kapacitetsutnyttjande inom industrin och fortsatt relativt höga vakansgrader på kontor och affärsfastigheter.

De länder som klarat sig allra bäst tycks vara Schweiz, Tyskland och Polen där den totala byggaktiviteten varit fortsatt stabil eller till och med vuxit genom hela perioden. Enligt Prognoscentret, som är svensk representant i Euroconstruct, beror det på att dessa länder inte präglats av en spekulativ bostadsmarknad, vilket gör att vägen till återhämtning varit kort efter finanskrisen.

Det finns en brasklapp till alla framtidsvisioner. Prognoserna baseras på statistik från september och sedan dess har turbulensen ökat ytterligare, vilket gör bedömningen om framtiden mer än vanligt osäker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047