23948sdkhjf

Få kvinnor i byggtoppen

Byggbranschen är betydligt sämre än börsbolagen på att rekrytera kvinnliga chefer. I till exempel börsbolagens styrelser är andelen kvinnor 22 procent, mot endast 14 procent i byggbolagens.
Det visar en granskning som Svevias tidning På Väg har gjort. Tidningen lanserar nu ett nytt Gubbindex för byggbranschen. De långsiktiga avgörandena om infrastrukturen tas i stor utsträckning av både kvinnor och män. I dag är det till exempel ungefär lika många kvinnor som män som fattar de stora besluten om framtidens vägar och järnvägar i riksdag, kommuner och landsting. Men när det kommer till själva byggandet är det männen som har makten. Och ju närmare man kommer asfalten och rälsen, desto mer dominerar männen. På Vägs Gubbindex redovisar bland annat andelen män i bygg- och anläggningsbranschens ledningar.

Svevia leder

Några exempel från Gubbindex är: Andel män i Sveabs ledning 100 procent, i Veidekkes 86 procent, i NCC:s 83 procent, i Skanskas 78 procent och i Svevias 69 procent. Andel män i Sveriges Byggindustriers styrelse: 100 procent. Andel män i fackförbundet Byggnads styrelse: 100 procent.

– Gubbindex visar tydligt att byggbranschen är dålig på att rekrytera och behålla duktiga kvinnor. Med 31 procent kvinnor i ledningen ligger Svevia bättre till än många av våra konkurrenter, men vi har ingen anledning att slå oss för bröstet. Vi måste helt enkelt bli bättre, annars går vi miste om viktig kompetens, säger Charlotte Sandström, informationschef på Svevia.

Svevia har under 2011 satt som mål att minst 30 procent av de som rekryteras ska vara kvinnor, ett mål som redan har uppnåtts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079