23948sdkhjf

Den som gräver en grop…

En lika oväntad som ovälkommen grop vid Maria Magdalena kyrka i Stockholm resulterade i att arbetet i den del av Citybanan som befinner sig under gropen snabbt avbröts.
Gropen var inte mer än ungefär två gånger två meter i fyrkant och 1,5 meter djup, men ledde till att närområdet spärrades av samtidigt som tunneln 20 meter längre ner förstärktes och tätades ytterligare.

– Vi är trygga med de åtgärder som entreprenören vidtagit. Nu är arbetet inriktat på att reda ut orsaken och tills vidare ligger tunneldrivningen nere vid Maria Magdalena kyrka, säger Lars Lindholm, projektledare för Citybanans arbeten på Södermalm.

Större delen av Citybanans sex kilometer långa tunnel drivs i berg. Ett undantag är en cirka 30 meter lång passage under Maria Magdalena kyrka där tunneln går genom åsmaterial i form av sten, grus och sand.
Genom det porösa partiet anläggs först en temporär tunnel med hjälp av armeringsbågar och sprutbetong sedan de ovanliggande massorna tätats med betong och stabiliserats med tätt liggande stålrör. Därefter gjuts en permanent tunnel i betong innanför den temporära konstruktionen.
Hittills har tunnelbyggarna anlagt ungefär hälften av den temporära tunneln. Och med undantag av gropen är Lars Lindholm nöjd med arbetet så här långt.

–Våra sättningsmätningar på kyrkan, kyrkogården och området intill ger oss kontinuerlig återkoppling och visar på eventuella förändringar över tid vartefter vi går framåt. Läget är oförändrat och helt stabilt, vi har ingen påverkan på kyrka eller övrig mark i området, säger Lars Lindholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078