23948sdkhjf

Vinstras i Svevia

Orderingången fortsätter att se bra ut för Svevia som redovisar en ökning för fjärde kvartalet i rad. Sorgebarnet är rörelseresultatet som dök från 140 till 38 miljoner kronor under perioden juli-september.
Nettoomsättningen under årets tredje kvartal ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året – strax över två miljarder kronor. Sett till årets första nio månader redovisas en liten nedgång, från 5,61 miljarder kronor till 5,56 miljarder kronor.

Då har året hittills sett betydligt bättre ut vad gäller orderingången som ökat med elva procent till närmare 6,9 miljarder kronor. Det betyder att orderstocken vid månadsskiftet september-oktober uppgick till nästan 7,3 miljarder kronor.

Resultatmässigt har dock 2011 inte levt upp till förväntningarna. Företagsledningen lyfter fram tre huvudorsaker: ogynnsamma väderförhållanden med hård vinter och regnig sommar, att man i ett pressat konjunkturläge åtagit sig uppdrag med små eller inga marginaler samt brister i den interna effektiviteten.

Företagets nytillträdde vd Torbjörn Torell ser dessutom ytterligare ett hot mot företagets lönsamhet.

– Bostadsmarknadens nedgång gör att vi kan förvänta oss en hårdnande konkurrens på anläggningsmarknaden, säger Torbjörn Torell, i en kommentar till delårsrapporten.

Svevia lever högt på offentliga beställare. Torbjörn Torell konstaterar bland annat att Trafikverkets investeringar ligger på en fortsatt hög nivå, något som bland annat understryks av den extra infrastruktursatsning på fem miljarder kronor som regeringen aviserat för 2012 och 2013.

Däremot har förväntningarna på de kommunala beställarna kylts ner något under senare månaders turbulens i den globala ekonomin.

– Kommunernas investeringar har under en tid hållit sig på en stabil nivå. Emellertid kan dessa komma att avta på grund av konjunkturnedgången och att de senaste vintrarna medfört att ekonomiska medel flyttats från investeringar till vinterdrift, säger Torbjörn Torell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079