23948sdkhjf

Gungor och karuseller för Skanska

Något minskade intäkter, men en kraftigt ökad orderingång präglar årets tredje kvartal för Skanska. Till det kommer ett rörelseresultat som ligger aningen under resultatet för motsvarande period förra året.
– Under årets första nio månader var orderingången högre än intäkterna i byggverksamheten. Under det tredje kvartalet har vi haft en fortsatt positiv utveckling avseende orderingången. Även fjärde kvartalet har inletts med flera stora order, vilket gör att vi ser goda möjligheter till en fortsatt positiv utveckling av orderstocken, säger företagets vd och koncernchef Johan Karlström.

Johan Karlström befarar dock att den allmänna osäkerheten avseende den makroekonomiska utvecklingen dämpa de framtida bygginvesteringarna. Här skiljer det emellertid åtskilligt mellan olika länder och just nu lyfter företagets vd fram den positiva utvecklingen i Sverige, Polen, USA och Storbritannien där såväl resultat som marginaler beskrivs som goda.

Svenska kostnadsökningar

Företagsledningen ser förhållandevist ljust på framtiden med stora förväntningar på såväl husbyggnad som anläggning, möjligen med undantag för bostadsbyggandet som tycks vara på väg in i en svacka.

– Bostadsutvecklingsverksamhetens försämrade lönsamhet beror främst på kostnadsökningar i vissa svenska projekt samt nedskrivning av värdet på ett markområde i Slovakien, säger Johan Karlström.

Även den ökade osäkerheten bland potentiella bostadsköpare på framför allt den svenska marknaden ger anledning till viss oro.

– Det nya marknadsläget innebär att både försäljningstakten och antalet nystartade projekt inom bostadsutveckling kommer att minska. Vi kommer därför att successivt anpassa verksamheten till rådande marknadsförhållande.

Anläggningsmarknaden bedöms vara fortsatt stabil på flertalet marknader där företaget är verksamt. I Storbritannien, Tjeckien och USA påverkas marknaden av offentliga besparingsprogram. Förhoppningen är dock att privata bygginvesteringar kan skapa viss motvikt till minskningen av offentliga bygginvesteringar i Storbritannien och USA.

Samtidigt konstaterar företaget att konkurrensen blir allt hårdare genom att internationella aktörer börjar slå sig in på allt fler marknader.

Avyttringar ger klirr i kassan

För årets nio första månader redovisar Skanska intäkter som minskat från 89 miljarder kronor till 86 miljarder kronor. Även orderingången minskade, och det rejält – från 101 till 83 miljarder kronor. Då ingår jätteprojektet Nya Karolinska – ett uppdrag värt närmare 15 miljarder kronor – i 2010 års siffror.

Rörelseresultat under årets tre första kvartal visar en markant uppgång – från 4,1 till 7,8 miljarder kronor. Däri ligger dock en vinst på 4,5 miljarder kronor från försäljningen av den femtioprocentiga ägarandelen i bolaget som äger koncessionen för den chilenska motorvägen Autopista Central.

Johan Karlström ser fler goda affärsmöjligheter för företaget tack vare kräftgången på världens börser i kombination med fallande obligationsräntor. Resultatet är helt enkelt en ökad efterfrågan på fastigheter som investeringsobjekt och det finns en hel del projekt till salu i portföljen. En viss avyttring har redan skett under inledningen av fjärde kvartalet till attraktiva avkastningsnivåer, enligt Johan Karlström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063