23948sdkhjf

Kopparstölder stör tågtrafik

Snabbt ökande kopparpriser får konsekvenser för bland annat tågtrafiken. Inte minst har det pågående järnvägsbygget mellan Göteborg och Trollhättan känt av efterfrågetrycket i form av upprepade stölder.
Under sensommaren och förhösten stängdes den aktuella järnvägsetappen för trafik under en tioveckorsperiod då arbetet var som mest intensivt.

Stilleståndet fungerade som något av en magnet för koppartjuvar som gjorde sina räder praktiskt taget varje natt och tog med sig kilometervis med kopparrik signalkabel varje vecka.

Stölderna har fortsatt även därefter, trots att man även infört bevakning längs sträckan. Enligt Trafikverket handlar det förmodligen om sammanlagt ett tresiffrigt antal ovälkomna påhälsningar och en kostnad enbart i material som närmar sig tio miljoner kronor.

Vad stölderna kostar samhället i form av förseningar för tågtrafiken är mer svårbedömt. Problemet är att det till stor del är installerade jordledningar som klipps och tas bort. Därmed sätts signalsystemet ur funktion och tågen tvingas krypköra i 30 kilometer i timmen. Resultatet blir stora förseningar som drabbar såväl person- som godstrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079