23948sdkhjf

Stålpris till skördefest

Med hjälp av höghållfasta stål har John Deere tagit fram en effektivare skördetröska som dessutom är lättare att tillverka och uppfyller högre ställda miljökrav. Nytänkandet resulterade i att företaget tog hem årets Swedish Steel Prize.
Juryn var djupt imponerad av skördaren som är lättare och har större skärvidd än andra modeller samtidigt som det nya skärbordet är mer flexibelt och följer ojämnheter i marken bättre. Där ligger en del av förklaringen till att maskinen arbetar med högre produktivitet än konventionella alternativ.

Enligt SSAB, som står bakom priset, bidrar konstruktionen till att produktiviteten ökar med upp till 40 procent. Därutöver har vikten på utvalda ståldetaljer i skördaren kunnat minskas med 50 procent samtidigt som svetsningen minskat med nära 70 procent.

Dessutom betonas att det höghållfasta stålets egenskaper bidragit till skapandet av en effektivare tillverkningsprocess som ger stora fördelar i hela produktionskedjan.

Säkrare grävarbete

Ytterligare tre kandidater fanns med i finalomgången. HT Engineering från Nya Zeeland har tagit fram ett hyttskydd för grävmaskiner i form av ett nydesignat skyddsgaller som utlovas tåla slag och stötar bättre än traditionella skydd trots att det är lättare.

Lösningen är att använda tunna plattstänger i gallret som vinklats för att ge maximal sikt och juryn konstaterar att gallret förbättrar såväl förarskyddet som siktfältet.

Sveriges representant i finalen var Sweco Structure som använt höghållfast stål i ramverket till taket på Swedbank Arena som byggs i Solna.

För att klara takets spännvidd på 162 meter och samtidigt ge ett maximalt ljusinsläpp krävs en tunn och lätt konstruktion. Stålen som används har sträckgränser på 460, 690 respektive 900 MPa och är betydligt mer avancerade än de stål som vanligtvis används i byggnader.

Det fjärde finalbidraget var en kniv för sockerrörsskördare som tagits fram av brasilianska Rotary-Ax. Bland annat uppskattas att återväxten av sockerrör förbättras genom att knivarna hela tiden är vassa och skär i en sned vinkel.

Höghållfast inspiration

Syftet med Swedish Steel Prize, som instiftades 1999, är att inspirera och sprida kunskap om höghållfasta stål och möjligheterna att utveckla lättare, starkare, säkrare och mer hållbara produkter.

I år kandiderade produkter från cirka 20 länder till priset. Vinnaren får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett designad av konstnären Jörg Jeschke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078