23948sdkhjf

Från stenbrott till väganläggning

20 procent högre lyftkraft, fem procent högre brytkraft och upp till fem procent lägre bränsleförbrukning jämfört med föregångarna utlovas med Volvos nya 18-21,6 tons hjullastare i G-serien.
Den som sätter sig i förarstolen i en L110G eller L120G kan snabbt konstatera att förarmiljön i den senaste generationen av Volvos så kallade Care Cab hör till det absoluta toppskiktet bland hjullastare. Den rops- och fops-godkända hytten ger en utmärkt sikt i alla riktningar, bakåt, över skopkanten och över de centralt placerade instrumenten.

Utrymmet är väl tilltaget och det finns en hel del utrustning som bidrar till att förbättra förarmiljön. Luftintaget är högt placerat. Ett lättbytt förfilter tar hand om de större partiklarna innan hyttluften cirkuleras genom huvudfiltret. Klimatsystemet ser till att temperaturen i hytten är den utvalda. Automatiskt värmereglage ingår som standard medan luftkonditionering kan fås som tillval.

Servoreglagen är monterade på förarstolen så att de förblir i rätt position oavsett hur stolen ställs in. Bland inställningarna finns bom- och tiltautomatik.

En intressant detalj är den så kallade eco-pedalen. Det är helt enkelt en gaspedal som försetts med ett mekaniskt mottryck, en lösning som utlovas främja ett körsätt med lägre bränsleförbrukning.

Slitstyrka och produktivitet

Över huvud taget har konstruktörerna jobbat med minskade utsläpp och bränsleeffektivitet för ögonen.

– Men det har varit lika viktigt att förbättra produktiviteten och skapa slitstarka maskiner som håller länge med ett minimum av ståtid, säger Arvid Rinaldo.

Kraftkälla är en steg IIIB-anpassad åttaliters, sexcylindrig turboladdad V-ACT (Volvo Advanced Combustion Technology) dieselmotor med kyld avgasåtercirkulation och partikelfilter med aktiv regenerering. Dieselpartikelfiltret håller tillfälligt kvar partiklarna och förbränner dem sedan i en automatisk process.

– Förbränningen sker under körning utan att det påverkar maskinens effekt. Vare sig prestanda eller användning påverkas, lovar Arvid Rinaldo.

Motorerna ger mellan 191 och 200 kW (260-272 hästkrafter) och är utrustade med turbo med wastegate. Därmed leds en del av avgaserna förbi turbinen när det inställda insugstrycket uppnås. Enligt tillverkaren bidrar det till god motorrespons inom hela varvtalsområdet, i synnerhet blir det märkbart vid låga motorvarvtal genom att motorerna producerar vridmoment och effekt redan vid låga varvtal.

Till det kommer en hydrauldriven, elektroniskt reglerad kylfläkt som bara arbetar vid behov. Det ökar motoreffekten och sänker såväl buller som bränsleförbrukning.

Ökat hydraultryck

För att uppnå ett högre tryck på arbetshydrauliken används bland annat två lastkännande axialkolvpumpar med variabelt deplacement och kraftigare slangar.

– Det medverkar till att motorn inte varvar upp i onödan och gör att kontrollen av både last och redskap blir betydligt bättre – bland annat i form av snabbare lyft- och tiltfunktioner. Mätningar visar att lyftkraften förbättrats 20 procent, brytkraften fem procent och att bränsleförbrukningen minskat med upp till fem procent beroende på tillämpning jämfört med den föregående maskingenerationen, säger Arvid Ronaldo,

Växellådorna har en styvare momentomvandlare och tillsammans med företagets Automatic Power Shift-koncept (APS) – ett system som känner av bland annat motorns varvtal, körhastighet, kick-down och motorbroms – säkerställs, enligt Arvid Ronaldo, att lastaren alltid arbetar med rätt växel. APS erbjuder föraren fyra olika växlingsprogram, vilket kan översättas i effektivare arbetscykler.

Enligt företaget kombinerar det patenterade Torque Parallel-länksystemet (TP) fördelarna med Z- och parallellänksystemen genom att erbjuda både god parallellföring och hög brytkraft, även i den högsta lyftpositionen. Dessutom utlovas stor slitstyrka tack vare att TP-länksystemet tillverkas med jämförelsevis få svetsfogar.

Fylld med elektronik

Elektronisk övervakningsdiagnostik övervakar väsentliga funktioner i realtid och varnar föraren om problem uppstår. Samtidigt registreras och analyseras data om maskinhantering och användning.

Med hjälp av telematiksystemet Care Track kan maskinens position och driftsdata visas via internet, vilket underlättar snabba beslut om underhåll och reparationer.

Den nykonstruerade motorhuven ger bättre ventilation av motorrummet och kan öppnas bakåt med elektricitet, vilket ger god åtkomst vid rengöring och service. Servicepunkterna har samlats i grupper, lätt åtkomliga från marknivå. Förbrukningsmaterial som filter är lättåtkomliga och enkla att byta.

Bakaxelns har underhållsfria vaggor. Framaxeln är försedd med en hydrauliskt manövrerad differentialspärr som överför all kraft till hjulen. Det minskar hjulspinn, vilket förbättrar drivförmågan på mjukt eller halt underlag.
– Tanken har varit att skapa maskiner med stor flexibilitet. De har utformats för att passa på alla arbetsplatser och kan utrustas med en lång rad redskap som gör att de fungerar lika bra i ett stenbrott som vid väganläggning, säger Arvid Rinaldo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078