23948sdkhjf

Smart att samsas om soporna

På en stor byggarbetsplats med många aktiva byggherrar kan det vara trångt om saligheten. Nödlösningen blir inte sällan max två containrar där allt avfall slängs. Samordning vid Hornbergs strand i Stockholm gav utrymme att nå högt uppställda miljömål.

Stockholm. Idag tas ofta stora grepp runt nybyggnation exempelvis kvarteren Öster Mälarstrand i Västerås, Västra Eriksberg i Göteborg och Hornsbergs strand i Stockholm. I Hornsberg ersätts industritomter med runt 1 200 lägenheter, nya gator och ny strandpromenad. I dagsläget är entreprenörerna Skanska, NCC och JM men inledningsvis var det också bland annat Värmdö Bygg och Botrygg Bygg. Platsbristen för avfallshantering i kombination med att flera olika entreprenörer hämtade byggavfall från området var problematisk tills JM:s platschef Jesper Karlsson ställde frågan om man inte kunde samordna hanteringen. Tillsammans med avfallsföretaget Ragn-Sells tog byggherrarna fram en lösning där de delar på en gemensam avfallsstation och en gemensam maskin som fraktar dit avfallet från respektive byggarbetsplats.


– Nu får entreprenörerna möjlighet att nå företagens högt ställda miljökrav även om det är en arbetsplats med ont om utrymme. Viktigt för att det ska fungera är vår underentreprenör och eldsjäl Thomas Grönstedt, säger Niklas Blomberg, försäljningsansvarig för källarsortering och återvinning.


Dyrare hantering


Underentreprenören Thomas Grönstedt Entreprenad fick en nyckelroll genom att finnas på plats med förare och maskin och öka servicenivån genom snabbare tömningar.


– Varje byggherre har små internbehållare på tre kubikmeter som finns nära tillhands där de arbetar.


Sorteringen sker i fraktioner utifrån Kretsloppets riktlinjer:


– Trä


– Brännbart


– Plast


– Gips


– Skrot och metall


– Fyllnadsmassor


– Deponi


– Wellpapp


Varje behållare är märkta med ett chip. När internbehållaren ska tömmas i en större container, läser Thomas Grönstedt av chipen med en handdator och avfallet vägs in innan det töms i rätt container.


– Informationen om avfallsmängd och fraktion skickas till Ragn-Sells. På det här sättet registreras allt avfall specifikt från varje byggherre, som sedan betalar för sin andel av avfallshanteringen, säger Thomas Grönstedt.


Kraftigt minskade transporter


Niklas Blomberg pekar på att utan denna lösning hade byggföretagen kanske fått plats med en, två containers. Då blir större delen av avfallet klassat som blandat och måste sorteras av avtalspartnern för avfallshantering. Entreprenörerna lever inte upp till sina miljömål och det blir en dyrare hantering för dem.


– Det går enkelt och smidigt att anpassa antalet behållare beroende på vilket byggskede de befinner sig i, eftersom det är olika typer av avfall beroende på byggskeden.


– Nu ger vi dem möjlighet att sortera ut alla dessa fraktioner.


Inomhus har behållarna hjul för att lätt kunna rullas. Transporter i området och tömning i större containrar utförs vanligen med en Mecalac som fungerar både som grävmaskin, höglastare och hjullastare. Men eftersom Thomas Grönstedt har benet gipsat efter en olycka så är det denna dag en Volvo hjulgrävare EW160C som med den äran sköter ruljansen och även fungerar som sopkompressor. Hytten bemannas av Holger Jakobsson och han pressar vant ner skopan i containern.


– Soporna ska tömmas på luft och volymen reduceras till endast 20 procent i förhållande till ingångsläget, säger Thomas Grönstedt.


Ragnsells har utifrån en månads statistik räknat ut att komprimeringen, samordningen och organiserade transporter reducerar antalet transporter med 89 procent.


Fördel med en avtalspartner


Niklas Blomberg tillägger:


– Det blir en transportoptimering genom att lasta containers rätt. Det här är en minimering av större fordon inom området som behöver backa med mera. Större hänsyn tas också till boende som flyttar in i bostäderna när området fortfarande är en arbetsplats.


Niklas Blomberg är nöjd.


– Sorteringen är numera mycket bättre än innan samordningen. Vi har ett startmöte med varje ny entreprenör och berättar om arbetssättet. Det är bara att implementera direkt och vi märker ett stort intresse för miljöfrågor. Men varje enskild byggare får välja om de vill samordna.


Ragn-Sells har även infört gemensam sortering i byggprojekten Annedal i Bromma samt Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och trenden lär fortsätta.


– Konceptet att bygga hela stadsdelar med många byggherrar på en och samma plats ökar och är det är ont om utrymme för fullskalesortering, säger Niklas Blomberg.


Roland Spehar är platschef vid JM.


– Det är en fördel för många byggentreprenörer på liten yta att gå ihop om en avtalspartner inom avfallshantering.


– Thomas Grönstedt är en klippa och intresserad av jobbet och det innebär att han meddelar om det inte funkar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094