23948sdkhjf

Strandskyddet kritiseras

Inför den översyn som regeringen ska göra av reglerna vill nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, att ”mycket små vattendrag och diken” undantas från det generella strandskyddet.
– Med de nya strandskyddsreglerna skulle det bli lättare för kommunerna att skapa attraktiva boendemiljöer på landsbygden. Nu har reglerna gällt i ett par år och vi kan konstatera att det finns brister i lagstiftningen som gör att detta inte uppnås. Därför ber vi nu regeringen ge i uppdrag till Boverket och Naturvårdsverket att särskilt utvärdera ett antal punkter i reglerna där vi kan se att behovet av förändringar är synnerligen angelägna, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Orättvist

SKL uppger att det är en ”allvarlig brist” att samma regler inte gäller över hela landet.

– Det finns län där strandskyddet har upphävts för alla grävda diken och små bäckar. I andra län har strandskyddet aldrig omfattat små vattendrag. Det är helt oacceptabelt att kommunerna har så olika förutsättningar, säger Anders Knape.

SKL föreslår att reglerna förändras på en rad punkter. De vill till exempel att kravet på anslutning till bebyggelse som särskilt skäl tas bort i glesbefolkade kommuner, att kommunernas tolkningsföreträde när det gäller att peka ut områden för landsbygsdutveckling tydliggörs samt att det generella strandskyddet ”nyanseras” så att mycket små vattendrag och diken med lågt skyddsvärde undantas från de generella reglerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078