23948sdkhjf

Svårare att få krediter

Allt fler småföretagare anser att det blivit svårare att få krediter. Har ni samma känsla på ditt företag? Så löd frågan på vår web. Knivsta Grävmaskiner med sju anställda har köpt maskiner för flera miljoner kronor i år. Traktor och annan utrustning har köpts in från Runhällens Maskin. Finansieringen stod SG Finans för, som företaget alltid brukar anlita.

– Pengarna löste sig över dagen, säger Mikael Nordström, vd.

Entreprenören har numera elva enheter, fyra grävare, hjullastare och sopmaskiner.

Vid uppringningen var företaget mitt uppe i ett nytt köp – av en tomt där nytt kontor och verkstad ska byggas, ett projekt som kommer löpa under flera år.

– Jag vill inte ta stora lån därför bygger jag upp undan för undan. Vi har full beläggning i dag och är ett välmående företag men jag är försiktig.

Sedan finanskrisen 2008

Staffan Johnsson är divisionchef för golf på Hako & Ground Garden, som för kundernas räkning söker kredit. Han märker att kunderna har svårare att få kredit, orsaken letar sig tillbaka till bankkrisen hösten 2008. Hakos försäljning mot golfkunder ligger fortfarande 5-10 procent back jämfört med innan.

– Bankerna tar i dag längre tid på sig att göra kreditbedömningar.

Högre kontantinsats krävs

– Förr gick det bra utan någon insats alls men nu efterfrågas säkerhet, säger Staffan Johnsson.

Bankerna tittar på kunderna med andra ögon.

– En del kunder får avslag. Kontentan blir att vi får söka kredit hos flera och processen att få fram finansiering tar längre tid.

Vad utlöser ett avslag?

– Varför den ena säger ja eller nej växlar gång från gång. Något riktigt bra svar brukar inte ges. Men orsaken kan främst hittas internt hos bankerna själva. Banker som för tillfället har många osäkra krediter är restriktiva.

Har pengar

Staffan Johnsson oroar sig inte för valutabrist.

– Bankerna har pengar men de är tuffare.

Nyqvist Gräv i Arboga med fyra anställda och fyra maskiner har inte märkt av någon åtstramning av krediterna. Maskinerna är av fabrikaten Volvo köpta av Swecon och Neuson Wacker köpta av Strängbom. Samarbetspartnern till Swecon, Lantmännen Finans finansierar Swecon och när det gäller Neuson ordnar vd Lars Nyqvist finansieringen själv.

– Jag anlitar SE-Banken och det tar max en dag så det går fort, säger Lars Nyqvist, vd.

Fem år brukar användningstiden vara för maskinerna innan det är dags att köpa nya. Nyqvist har inga problem att skaka fram kapital för maskinköp men så har företaget en god orderingång – sedan 40 år tillbaka. En flitig uppdragsgivare är Eltel Networks.

– Eltel svarar för 95 procent av de jobb vi utför så vi gräver ner telekablar för det mesta, säger Lars Nyqvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078