23948sdkhjf

Rekordtjock orderbok hos Peab

– Vi befinner oss i en ganska kraftig tillväxtfas. Vi har en omsättningsökning på 14 procent och tjänar rätt så bra med pengar. Vi har ett rörelseresultat på en miljard och vårt orderläge är rekordhögt, säger en nöjd Jesper Göransson, vice vd på Peab.
Även Jan Johansson, som tillträdde som vd i våras, låter ana en viss belåtenhet med siffrorna när företagets tredje kvartalsrapport för året presenteras.

– Årets nio första månader genomsyras av vår strategiska plan och ambition att öka närvaron på den nordiska bygg- och anläggningsmarknaden. Vi fortsätter med offensiva investeringar och växer både organiskt och via förvärv, säger Jan Johansson.

Med facit i hand har orderstocken under 2011 ökat med närmare sex miljarder kronor till nästan 33 miljarder kronor. Samtidigt har nettoomsättningen ökat till en bit över 30 miljarder kronor, ungefär 3,7 miljarder kronor mer än under motsvarande period förra året. Även resultatmässigt tickar pengarna in, men inte riktigt i samma takt som under 2010.

Enligt Jan Johansson är just tillväxten en av huvudorsakerna till resultatminskningen.

– Nedgången kan kopplas till vår kraftiga expansion som under en uppbyggnadsfas påverkar lönsamheten negativt i samtliga våra verksamhetsområden. Vi har även belastats med resultattapp i pågående produktion beroende på nedjusterade projektprognoser inom byggverksamheten. Därutöver har lönsamheten påverkats av en försiktig resultatavräkning i stora projekt med lång återstående produktionstid, säger Jan Johansson.

Det försämrade resultatet hänförs helt till byggverksamheten som tappat mer än 200 miljoner kronor. Däremot har både anläggnings- och industriverksamheten förbättrat resultatet jämfört med förra året. Notabelt är att industrisidan förstärkts med omfattande transportverksamhet som har en lägre kapitalbindning än företagets övriga industriverksamheter, men å andra sidan är även marginalerna lägre.

Trots viss ekonomisk oro under hösten är Jan Johansson fortsatt optimistisk.

– Vår bedömning är att förutsättningarna på den nordiska byggmarknaden långsiktigt är goda.

Inför nästa år aviserar företaget dessutom en omfattande strategiförändring. I dag styrs verksamheten geografiskt, men i fortsättningen kommer inriktningen i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. Fyra nya affärsområden, gemensamma för företagets hela nordiska marknad, bildas: bygg, anläggning, industri och fastighetsutveckling. Enligt planerna tillsätts de nya affärsområdescheferna i början av nästa år.

Fastighetsutveckling kommer att byggas upp kring vissa innehav, helägda bolag och projekt som i dag ligger under verksamhetsområdet Bygg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078