23948sdkhjf

Lönsam tvätt för små projekt

Tvättning av jord vid mindre projekt har hittills haft föga utdelning ekonomiskt. Nu har Svevia tagit fram en mobil jordtvätt med löfte om break-even vid 4 000 ton.
Synonymt med tvättning av jord brukar vara stora åbäken, som kräver stora jordmassor.

– Det brukar handla om i storleksordningen över 100 000 ton, säger Agneta Milton, affärsutvecklare vid Svevia.

Alltså varken ekonomiskt eller tidsmässigt motiverat att använda för små mängder jord. Svevias avdelning för marksanering ville ha möjligheten att även tvätta små mängder och kontaktade engelska maskinföretaget OPS för att man gemensamt skulle ta fram en jordtvätt som gör det lönsamt att återvinna från 4 000 ton. Sagt och gjort. Efter ett halvår med kontinuerlig dialog mellan parterna var anläggningen för mekanisk rening av jord klar.

Slutet system

– Jordtvätten är ett helt slutet system. Jorden renas genom att den blandas med vatten och utsätts för ett högt tryck. De förorenade partiklarna slås bort och separeras från jorden. Vattnet renas kontinuerligt och återförs in i processen. Det är en känslig teknik, säger Agneta Milton.

– Vattenreningssteget har byggts i Polen och övriga delar i England.

Lämpliga föroreningar att behandla i jordtvätt är bland annat metaller, polycykliska aromatiska kolväten (PAH), olja och olika blandföroreningar.

För att kunna tvätta jorden ytterligare ett steg tillsätts vid behov kemikalier. Tensider fungerar som tvättmedel och löser både fetter och ”smuts” från jorden.

Jordtvätten liknas vid en byggsats med de olika delarna placerade i containrar.

– Vår jordtvätt tar endast fyra dagar att montera och ryms på fyra lastbilar, säger Agneta Milton.

– Ekonomiskt blir det fördelaktigt genom minskade transportkostnader samt att nya fyllnadsmassor inte behöver köpas in eller transporteras till platsen, säger Agneta Milton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078