23948sdkhjf

Felaktig upphandling kan bli dyrbar

Falu kommun krävs på tio miljoner kronor i böter för felaktig upphandling.
Kravet kommer från Konkurrensverket, som menar att kommunen gjorde en otillåten direktupphandling då ett avtal med Peab om underhåll av gator och vägar förlängdes utan att upphandlingen konkurrensutsattes. Uppdraget skulle vara i upp till sju år och värdet är, enligt Konkurrensverket, 161 miljoner kronor. Konkurrensverket går nu till domstol med kravet att Falun ska betala maximalt bötesbelopp, tio miljoner kronor, i upphandlingsskadeavgift på grund av brott mot lagen om offentlig upphandling.

Kommunen anser att bötesbeloppet är för högt och hävdar att avtalet ingåtts av en tjänsteman som överträtt sina befogenheter samtidigt som man är överens med entreprenören om att säga upp avtalet i förtid för att i stället gå ut med en korrekt genomförd offentlig upphandling. Konkurrensverket ser dock inga förmildrande omständigheter.

– Om myndigheter skulle kunna gömma sig bakom enskilda tjänstemäns påstådda misstag skulle det urholka respekten för regelverket. Det är alltid myndigheten som ansvarar för att lagen om offentlig upphandling följs, betonar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

– Att myndigheter försöker begränsa skadeverkningarna av sina överträdelser är visserligen lovvärt, med Falu kommun gjorde detta först efter att Konkurrensverket hade inlett en granskning av upphandlingen. I sådana fall bör ingen rabatt ges, säger Dan Sjöblom.

Detta är det nionde ärendet som Konkurrensverket tar till domstol med krav på böter. Det är nu upp till förvaltningsrätten i Falun att ta ställning till ärendet.

I spåren av upphandlingen har också en handfull personer på kommunen polisanmälts, misstänkta för mutbrott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063