23948sdkhjf

Täkttillståndsgivningen koncentreras

Regeringen beslutade i går torsdag att bara tolv av landets 21 länsstyrelser ska kunna utfärda täkttillstånd från och med den första juni 2012.
De tolv som får uppdraget är länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Östergötland, Kalmar, Skåne, Halland, Västra Götaland, Dalarna, Örebro, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.
Regeringen bedömde redan 2010 i propositionen Mark- och miljödomstolar att tillståndsprövningen av B-verksamheter borde koncentreras, för att göra prövningen effektivare och enhetligare.
– Visst är det olyckligt att det har dragit ut på tiden, men det är en viktig fråga för länsstyrelserna som man inte kan hasta igenom, säger Malin Wik på Miljödepartmentet.
Beslutet innebär formellt att innebär att tillståndsprövningen av miljöfarliga så kallade B-verksamheter koncentreras till miljöprövningsdelegationer vid tolv länsstyrelser

Inga extrapengar
Kommer de tolv utvalda länsstyrelserna att få mer pengar jämfört med den summa de samlade myndigheterna haft till sitt förfogande?
– Det kommer inte att skjutas till några nya pengar men det kommer inte heller att tas bort några pengar, det som sker är en omfördelning mellan de 21 länsstyrelserna även om det i dagsläget inte är klart hur omfördelningen kommer att se ut, säger Mats Kryhl kansliråd på enheten för statlig förvaltning på Socialdepartementet.
Resurserna blir alltså oförändrade och det blir inte eller någon extra dusör för att komma ifatt med de ärenden som eventuellt lagts på hög.
– Nej, det finns inte med i budgetpropositionen från i höstas, säger Mats Kryhl.

Läs mer: SBMI:s vd Björn Strokirk är nöjd med beslutet men flaggar för att ansökningarna hopat sig i väntan på att regeringen skulle bestämma sig.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081