23948sdkhjf

Bra beslut - men varför tog det sån tid?

Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, välkomnar beslutet att koncentrera täkttillstånden men kritiserar den långdragna beslutsprocessen. – Den har inneburit kaos för flera av våra medlemmar, säger Björn Strokirk.
I dag får landets samtliga 21 länsstyrelser utfärda täkttillstånd. Enligt ett beslut som regeringen tog den första december begränsas den rätten till tolv länsstyrelser från och med den första juni 2012.
Bergmaterialföretagens branschförening Sveriges Bergmaterialindustri välkomnar beslutet.
– Äntligen, säger Björn Strokirk, vd på SBMI.
– Det var välkommet efter ett långt beslutsvakuum och de olägenheter som branschen utstått.
SBMI har under hösten kritiserat regeringen för att det formella beslutet dröjt, något som enligt Björn Strokirk lett till personalflykt på flera av de länsstyrelser som riskerar att mista makten att utfärda täkttillstånd, vilket i sin tur inneburit kaos för bergmaterialföretagen.
– Handläggarna säger upp sig, inga nya kan rekryteras när de ändå riskerar att få sparken om ett halvår och ansökningarna läggs på hög vilket blir dyrt för våra medlemmar.
– Det har stannat upp helt i vissa län, våra medlemmar får inte täkttillstånd, det fattas nästan inga beslut och de får svårt att konkurrera om nya leveranser, det leder till längre, dyrare och helt onödiga transporter till byggena, säger Björn Strokirk.

Mer resurser
Björn Strokirk hoppas att koncentrationen leder till ökad effektivitet, att bemanningen ska öka och att branschen ska få en god och fruktbar dialog med miljöprövningsdelegationerna på de tolv länsstyrelserna.
– Jag hoppas också att det tillförs extra resurser så att man kan ta komma ikapp med den hög av ansökningar som byggts upp.
Han uppger att branschen faktiskt är villig att betala högre avgifter.
– Vi betalar gärna mer än vi gör i dag om vi får det vi behöver.
SBMI anser att de täktavgifter deras medlemmar betalar är just en avgift och ingen skatt.
– En avgift ska följas av en prestation. Därför bör pengarna gå till verksamheten. Som det är nu borde vi betala mindre men får vi en professionell organisation och en kompetent handläggning så att det i normala fall tar högst 5-6 månader netto att behandla en tillståndsansökan, är vi villiga att betala det det kostar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063