23948sdkhjf

Infranord lyfter efter tung start på året

En 25-procentig ökning av omsättningen och ett rörelseresultat på 81 miljoner kronor under årets tredje kvartal innebär ett rejält lyft för Infranord som annars haft en svår inledning på sitt andra år som aktiebolag.
Övergången från Banverkets egenregiverksamhet till fristående aktiebolag har inte varit helt lätt för Infranord. Första året uppnåddes visserligen en omsättning kring 4,5 miljarder kronor samtidigt som företaget redovisade ett rörelseresultat på 30 miljoner kronor – viket var en rejäl förbättring mot förlusten på 74 miljoner kronor under det sista året som Banverket Produktion.

2011 har dock börjat betydligt tuffare även om det tredje kvartalet innebar ett stort steg i rätt riktning. Jämfört med samma period 2010 ökade omsättningen från närmare 1,1 miljarder kronor till drygt 1,3 miljarder kronor. Samtidigt ökade orderingången för perioden juli-september från närmare 700 miljoner kronor förra året till en bit över 900 miljoner kronor i år.

Stark framtidstro

Nettoresultatet minskade visserligen från 93 miljoner kronor till 81 miljoner kronor, men innebär i vart fall att en stor del av de 140 miljoner kronor företaget tappade under årets sex första månader hämtats tillbaka.

Trots en tydlig tendens att nya projekt senareläggs ser vd Niclas F Reinikainen mycket optimistiskt på framtiden av flera skäl. Dels är uppfattningen att det generellt finns en ambition i flera länder att både utöka kapaciteten på befintlig järnväg och lyfta underhållet av befintlig infrastruktur till en högre nivå. Dels hade resultatet så här långt varit bättre om det inte belastats av kostnader av engångskaraktär.

Bland de icke önskvärda posterna i resultaträkningen finns nedskrivningar i pågående projekt, vilket kryddas med att en väsentlig del av omsättningsökningen härrör från projekt med en lägre vinstmarginal.

Parallellt pågår en rationaliseringsprocess som bland annat inneburit att antalet anställda minskat med nästan 200 personer under det senaste året.

Satsar i Norden

Bedömningen är att den svenska marknaden inom Infranords verksamhetsområde kan generera uppdrag för i runda tal tio miljarder kronor per år. Men konkurrensen är hård med kraftfulla inbrytningar av företag från bland annat Storbritannien, Nederländerna och Finland. Därför är ambitionen att också etablera brohuvuden i andra länder.

Redan förra året etablerades dotterbolag i Danmark och Norge. Uppdrag har också tagits hem även om verksamheten är i sin linda och än så länge bedrivs i förhållandevis blygsam skala.

I Danmark anlägger företaget två spår den ungefär fem kilometer långa sträckan mellan Köpenhamns huvudbangård och Öresundsbron i ett uppdrag värt ungefär 55 miljoner kronor. Det första norska uppdraget, som togs hem tidigare i år omfattar kontaktledningsarbeten mellan Minnesund och Eidsvoll till ett värde av femton miljoner kronor.

Infranord fick en tuff start på 2011. Tredje kvartalet visar dock en avsevärd förbättring även om resultatet inte nådde upp till fjolårets nivå för samma period.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063