23948sdkhjf

Konsulter tror på fortsatt tillväxt

Svensk ekonomi är fortsatt god, nya stimulanspaket har aviserats och det finns utrymme för sänkt reporänta. Den analysen görs av Lena Wästfelt, vd för Svensk Teknik & Design som räknar med fortsatt tillväxt – om än långsammare än tidigare.
Det är ingen tvekan om att det blivit betydligt svårare att bedöma framtiden. Höstens ekonomiska turbulens och oro för eurons stabilitet har satt sina spår. Även den svenska konsultbranschen påverkas och i den senaste investeringssignalen från Svensk Teknik & Design är det uppenbart att vårens varma vindar bytt riktning och blivit betydligt kyligare. Bland annat rapporterar flera företag om att uppdrag har skjutits upp eller ställts in.

Lena Wästfelt betonar dock att den förväntade utvecklingen fortfarande är positiv om än svagare än för ett halvår sedan. Generellt beskriver företagen sin beläggning som god på kort sikt och något mindre bra på längre sikt.

Få tror på försämring

Av de 73 företag som medverkat i undersökningen tror 31 procent att orderläget kommer att vara bättre om ett halvår medan 14 procent räknar med en försämring. Under perioden maj-september har dock orderläget varit tämligen stabilt.

60 procent räknar med att behöva förstärka personalstyrkan, sex procent räknar med en minskning. Den sammanfattande analysen är att utvecklingen inom sektorn troligen mattas av under 2012 och 2013, men det blir ingen dramatisk förändring.

I mångt och mycket stämmer STD:s uppfattning med den som tidigare framförts av Sveriges Byggindustrier. Bland annat räknar även STD med att bostadsbyggandet kommer att tappa tempo under 2012 – en utveckling som är allt annat än välkommen eftersom nivån under lång tid legat på en på tok för låg nivå.

Litar på infrastruktur

Då är tilltron betydligt större till infrastrukturen. Visserligen visar även den delen av byggandet en vikande tendens, men det ligger nära till hands att det kan bli tal om tidigareläggningar av vissa projekt om byggandet minskar alltför drastiskt inom andra områden. Dessutom har konsulterna stora förväntningar på energi- och kraftsidan där hälften av de tillfrågade företagen räknar med ökande orderingång och den andra hälften med oförändrad.

Sammantaget är STD:s bedömning att uppdragsvolymen inom infrastruktursektorn bibehålls eller vänder svagt uppåt de närmaste två till tre åren.

Konsulterna ligger tidigt i projektprocessen. Investeringssignalen ger därför en hyggligt tillförlitlig indikation om byggstarter och industriella investeringar som ligger ett till ett och ett halvt år framåt i tiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064