23948sdkhjf

Massiv kampanj ska säkra redskapen

Allt för många redskap lossnar från entreprenadmaskiner. Därför startar nu arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent en informationskampanj för att tydliggöra vikten av att låsa fast redskapen ordentligt.
I stort sett en gång per månad får Arbetsmiljöverket in en rapport om att redskap lossnat från en entreprenadmaskin. Bedömningen är att det därutöver finns ett stort mörkertal. Många maskinförare växlar redskap flera gånger under en normal arbetsdag och det finns misstankar om att säkerhetsföreskrifterna inte följs alla gånger.

− Det är mycket viktigt att lyfta frågan så att alla ute på arbetsplatserna blir medvetna om riskerna. Jag hoppas att den här satsningen leder till att man börjar prata om problemet och kommer överens om säkerhetsrutiner som fungerar och som gör att riskerna minskar, säger Åsa Källvik på Maskinentreprenörerna.

Budskapet är att risken för olyckor minimeras om säkerhetsrutinerna följs och om maskinföraren efter varje byte kontrollerar att redskapet verkligen sitter fast.

Två foldrar har nu tagits fram med information och goda råd för alla som kommer i kontakt med entreprenadmaskiner. Foldrarna finns för fri nedladdning på www.prevent.se/sakrakopplingar . På webbplatsen finns också en tre minuter lång film med enkla tips om hur låsningen kan göras på ett säkert sätt. En tanke är att filmen också ska fungera som diskussionsunderlag på arbetsplatsen och därigenom bidra till att höja medvetenheten och öka säkerheten.

En av dem som varit nära att råka illa ut är NCC:s lagbas Kenta Sjölund, som fick se ett redskap på ett och ett halvt ton falla ner alldeles intill honom.

– Det blev en jäkla smäll och hela bygget stannade upp. Hade jag inte tagit de där stegen åt sidan hade jag inte suttit här i dag, säger Kenta Sjölund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078