23948sdkhjf

Säker rivning med svenska robotar

Två fjärrstyrda rivningsrobotar från Husqvarna drar ett tungt lass vid saneringen av den fjärde reaktorn vid det havererade kärnkraftverket i japanska Fukushima.
Svenska rivningsrobotar har ända från början spelat viktiga roller i saneringsarbetet efter kärnkraftshaveriet i Fukushima. Ett par Brokk-robotar var snabbt på plats, bland annat en helt nyframtagen elvatonnare. Den här gången är det robotar från Husqvarna som ska visa vad de går för.

Saneringen av den fjärde reaktorn görs av Takenaka Construction som nu förstärkt sin maskinpark med de båda fjärrstyrda rivningsrobotarna DXR 310 och DXR 140. Eftersom strålningsnivåerna fortfarande är mycket höga är robotarnas närvaro av vital betydelse exempelvis vid rivning av betongkonstruktioner och omhändertagande av kontaminerat material.

– Våra robotar är mycket väl anpassade för den här miljön. De är starka, driftsäkra och smidiga att köra även där det är trångt. De kommer att göra ett viktigt jobb i kärnkraftverket under lång tid framöver, säger Anders Ströby, vd för Husqvarna Construction Products.

Robotarna har skräddarsytts för den krävande miljön. Den större maskinen är utrustad med videokamera och sändarutrustning för att operatören ska kunna arbeta i säkerhet, utan att riskera strålningsskador. Dessutom finns ett flertal redskap som betongsax, hammare och skopa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078