23948sdkhjf

Ersmarksgruvan öppnas inte

Lappland Goldminers siffror var fel. Efter en kontroll visade det sig att det finns för lite guld som dessutom bara kan brytas med dyra metoder i Ersmarksberget. Företaget lägger därför ner planerna på produktion.
Lappland Goldminers har undersökt mineraliseringen i Ersmarksberget sedan våren 2011 för att om möjligt kunna starta produktion i gruvan. En kontroll som genomfördes i november visade dock att de beräkningar som man tidigare lutat sig på var fel.
När man korrigerat beräkningarna visade det sig att det i själva verket finns mindre guld i berget än man trodde, och att de bergmekaniska förutsättningarna är så komplicerade att man måste använda alternativa och dyrare metoder för att få fram guldet.

Inte lönsamt
Lappland Goldminers anser därför att projektet inte längre är lönsamt och uppger att en produktionsstart inte längre är aktuell.
Enligt ett pressmeddelande överväger man nu ”de strategiska alternativen för Ersmarksberget”. På plats finns ett anrikningsverk och området har enligt företaget alltjämt ett ”betydande värde”.
– Med de förändrade förutsättningarna är det inte ekonomiskt försvarbart att starta produktion i Ersmarksberget. Jag ser däremot en betydande potential för Fäboliden som är vårt stora projekt längs guldlinjen. Nu fokuserar vi på att återuppta och färdigställa lönsamhetsstudien i Fäboliden, säger Henrik Grind, tf VD Lappland Goldminers AB i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109