23948sdkhjf

Tyskt pris till Citybanan

Citybanan har uppmärksammats internationellt för sina innovativa produktionsmetoder. Nyligen tilldelades projektet det tyska Stuva-priset som delas ut av ett oberoende forskningsinstitut.
Juryn har bland annat fastnat för valet att bygga en sänktunnel mellan Södermalm och Riddarholmen, en av tunnelprojektets tekniskt mest utmanande delar. Generellt uppskattar juryn också att Citybanan fördubblar kapaciteten för järnvägstrafik genom Stockholm och därmed bidrar till ett mer uthålligt transportsystem.

Citybanan är ett av Sveriges största pågående byggprojekt alla kategorier. I prisnivå från januari 2007 är projektet budgeterat till 16,8 miljarder kronor, vilket bland annat ska räcka till sex kilometer tunnel och tre stationer.

Färdigställandet beräknas till 2017 efter nio års byggtid. Som mest beräknas 2 500 personer sysselsättas med projektet som innebär hantering av enorma mängder material. Exempelvis motsvarar schaktmassorna 30 Hötorgsskrapor och den betong som går åt bedöms motsvara ungefär tre Hötorgsskrapor.

Stuva är ett oberoende, icke-vinstdrivande forskningsinstitut med huvudkontor i Berlin. Institutet, som inledde verksamheten 1960, är inriktat på kommunikationer på väg och järnväg samt inte minst tunneldrivning.

Priset instiftades 1997 och delas i år ut för åttonde gången.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062