23948sdkhjf

Gediget gäng vårdar tungviktarna

Svenska Lantmännen backade ur. Men verkstadschefen Dennis Svensson tvekade inte att överta driften av Kungsbackas enda tunga verkstad. Det har han inte ångrat. Till Dennis Maskin vallfärdar fordons- och maskinkunder från omnejden.
Kungsbacka. Dennis Svensson är inte den som ivrigt griper tag i chansen att imponera utan funderar på svaret medan blicken far ut mot verkstadslokalen. Genom fikarummets fönsterruta trängs mekaniska patienter som en gul DHL-märkt Scania 230 med lastsläp, en grön Valtratraktor, en blå Daf på runt 10 kubik… Men inga vita rockar här inte utan svartklädda mekaniker i färd med att krypa på golvet och begrava huvudet i motorhuven. Varför tog han 2006 över en av Lantmännen Maskins 52 verkstäder i landet?

– I stort sett skulle jag ha samma arbetsuppgifter som tidigare och fortsätta att vara verkstadschef. Jag frågade Lantmännen om jag fick köpa verkstaden och fick ett ja. Men visst, det är klart att jag är den som har det ekonomiska ansvaret.

Elektronik kräver diagnosverktyg

Någon större oro känner han dock inte. Kunderna finns liksom van

personal exempelvis lageransvarige Glenn Johansson som arbetat på företaget sedan 1977, åtta år innan han själv anställdes. Bland de stora kunderna finns Iveco Lastbilar, Posten, Ragnsells och Renova.

– Vi arbetar med alla tillverkare men är speciellt inriktade mot

Volvo, Scania samt Iveco och är även auktoriserad Ivecoverkstad, säger Dennis Svensson.

Vi går ut till det trivsamma bullrandet och slamrandet. Fast ljudlösa verktyg spelar en allt större roll idag. De senaste årens utveckling på fordonssidan har förändrat arbetet. Han tar fram något som liknar en liten laptop.

– Växellådor och motorer innehåller mycket datorer och elektronik, som

kräver diagnosutrustning att felsöka med.

Verkstaden har fem diagnosverktyg. De pluggas in i växellådor och motorer och visar felen genom felkoder.

– Mycket avancerade och dyra instrument vi måste köpa in, säger Dennis Svensson.

Utryckning i natten

Love Källstedt vid Kungsbacka Allsportservice har en Daf slam- och

spol kombibil årsmodell 2008 som rymmer 9-10 kubik. Han behöver ett handtag för att kunna pressa den nya slangen.

– Då kan jag montera dit slangen själv. Jag får hjälp till självhjälp, en anledning till att jag brukar jag gå hit.

Vintern närmar sig, den tid då det fryser i luftsystemen och många hydraulslangar går sönder.

– Kombinationen sträng kyla och mer hydraulslangar kopplade till redskap som plogar ökar sårbarheten.

Snart stundar problem med plogbilar som fått stopp ute på vägen och ja, det blir telefonsamtal mitt i natten. Han minns ett kvällsskift förra vintern, verkstaden har öppet till klockan 24 från måndag till och med torsdag.

– Jag hade precis kommit hem, lagt huvudet på kudden när en kund ringde och jag måste sticka ut i snön och ge starthjälp, säger Dennis Svensson.

– Halkan ställer också till med plåtskador. Kostnadskalkylen vi lämnar till försäkringsbolagen är pressad och vi måste ha rejäl finess när vi bankar ut plåten. Det får inte synas någonting, säger Dennis Svensson.

Mestadels läggs inte tiden på det praktiska utan på papper, att räkna på jobb och försäkringsskador.

– Försäkringsbolag är våra stora kunder. Vi utför skadereparationer åt deras kunder.

Plantskola intill

När marknaden förändrats har han satsat på nytt. Andelen lantbrukare minskar stadigt i Sverige och därmed antalet bönder med traktorer bland företagets kunder.

– Däremot växer återvinningssektorn så jag kontaktade Ragnsells och Renova.

– Vi har nu avtal med Ragnsells om att utföra service på sopaggregaten. Det handlar mest om slangar, kolvar och elhydraulik, säger Dennis Svensson.

Dennis Maskin har sedan 2007 även en filial i Halmstad, då Ivecos verkstad i Halmstad köptes upp. Återväxten av duktiga mekaniker ombesörjs av en lokal plantskola eftersom verkstaden tar emot praktikanter från fordonsgymnasiet i Kungsbacka. För två år sedan var Adam Greisen praktikant, nu är han fast anställd. Utsågs till bästa fordonselev på lastbilar vid Lindälvsgymnasiet och sedan var saken biff som man brukar säga.

– Adam är en av våra duktiga killar. Det är perfekt att ha nära till fordonsgymnasiet, säger Dennis Svensson nöjt.

Även småttingarna

I anslutning till verkstaden i Kungsbacka finns en butik med 7 000 artiklar, liksom ett mindre lager i Halmstad.

– Det vi inte har hemma tar det en dag att få hem. Mest åtgång är det på slangar, oljor och batterier. Slangar finns mellan allt som rör sig och sitter därför överallt, säger Dennis Svensson.

Dennis Maskin kan sedan någon månad tillbaka även utlova omvårdnad om mindre maskiner. Företaget har nyligen köpt upp ett företag inriktat på service och reparation av gräsklippare, motorsåg och fyrhjuling. Avdelningen Småmaskiner är auktoriserad servicepartner för Jonsereds skog och trädgårdsmaskiner samt för Arctic Cat ATV.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094