23948sdkhjf

Bra sug efter lokaler i Västerbotten

Ett ökat lokalbyggande har blivit en motvikt för byggindustrin i Västerbotten i takt med att både anläggningsinvesteringarna och bostadsbyggandet minskar.
Den heta byggkonjunkturen är inte längre riktigt lika het på alla lokalmarknader. I exempelvis Västerbottens län har bostadsinvesteringarna under några år legat rätt stabilt kring två miljarder kronor per år. Införandet av bolånetaket och ökade marginaler på bolåneräntor har bromsat nybyggandet av bostäder, som nu ligger på en nivå strax över 1,5 miljarder kronor. Ökade satsningar på ombyggnad är långt ifrån tillräckligt för att kompensera nedgången som dock förväntas bli kortvarig, enligt en färsk regional prognos från Sveriges Byggindustrier (BI).

För tillfället råder osäkerhet kring många bostadsprojekt. De demografiska faktorerna talar för ett ökat bostadsbyggande i Umeå och jag hoppas på en vändning nästa år, säger Johan Hallberg , chef för BI Umeå.

Anläggning väger traditionellt tungt bland bygginvesteringarna i Västerbotten. BI:s bedömning är dock att såväl privata som offentliga anläggningsinvesteringar minskar under nästa år, men från en hög nivå.

– Stora infrastrukturprojekt pågår fortfarande i länet, byggande av reningsverk, värmeverk och stora vindkraftsexploateringar är andra exempel på projekt som är på gång, säger Johan Hallberg.

I stället är det lokalbyggandet som blir något av draglok för byggindustrin i Sveriges näst nordligaste län under det kommande året. Både de offentliga och de privata lokalinvesteringarna ökar starkt.

– På lokalmarknaden har vi för tillfället en bra blandning av olika projekt, till exempel byggande av badhus, kulturhus och köpcentra. Det är positivt att såväl privata som offentliga aktörer satsar i orostider, säger Johan Hallberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078