23948sdkhjf

Minskat bostadsbyggande i Halland

Minskat bostadsbyggande slår hårt mot byggbranschen i Halland under nästa år. Det framgår av en färsk regional prognos från Sveriges Byggindustrier (BI).
Bostadsbyggandet har under en lång följd av år svarat för ungefär hälften av bygginvesteringarna i Hallands län. Nu förutser Sveriges Byggindustrier ett fall med 30 procent jämfört med innevarande år. Boven i dramat är, enligt BI, införandet av bolånetaket och ökade marginaler på bolåneräntor.

– Den delsektor som är hårdast drabbad i Halland är småhusbyggandet. Det är viktigt att kommunerna nu tar sitt ansvar och håller en hög planberedskap så att bostadsprojekt snabbt kan komma igång, säger Rickard Gegö, chef för BI i Halmstad .

Även lokalbyggandet förväntas utvecklas svagt nästa år på grund av minskade privata investeringar. Däremot är bedömningen att de offentliga lokalinvesteringarna förblir oförändrade.

– Vi ska komma ihåg att lokalbyggandet minskar från en hög nivå. Stora projekt pågår fortfarande i Halland, byggande av hotell, köpcentra och lager är några exempel, säger Rickard Gegö.

Vad gäller anläggningsinvesteringarna är det tvärtom. De hålls uppe nästa år främst tack vare privata projekt. De privata investeringarna är i Halland dubbelt så stora som de offentliga, enligt BI. Inte minst handlar det om stora energisatsningar. Men det finns en allmän uppfattning om att den offentliga sidan borde kunna göra mer för att underlätta för regionen.

– På infrastruktursidan ser vi ett allt mer uppdämt behov av att rusta upp vägar och järnvägar i länet, säger Rickard Gegö .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064