23948sdkhjf

Genomslag i Norra Länken

Tre år efter det första spadtaget till Norra Länken är det nu hål i berget, hela vägen från Norrtull till mynningarna i Frescati och Hjorthagen.
– Norra länken är ett viktigt projekt för att sänka belastningen på Stockholms vägnät. När Norra länken är färdigställd avlastas i dag hårt trafikerade gator som Valhallavägen och Roslagsvägen samtidigt som vi skapar förutsättningar för viktiga stadsdelar som Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden som är under planering och utveckling just nu, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

– Tillsammans med Förbifart Stockholm och Södra länken får vi med Norra länken tre fjärdedelar av den kompletta ringled som Stockholm behöver som växande storstad, säger Ulla Hamilton.

Norra Länken är med en beräknad kostnad av 11,2 miljarder kronor i 2009 års prisnivå, ett av Sveriges största infrastrukturprojekt. Totalt ingår ungefär elva kilometer vägtunnlar, varav nio kilometer i berg och två kilometer i betong. Den salva som ledde fram till genombrottet sprängdes i området under Roslagstull.

Totalt beräknas projektet kräva hantering av ungefär en miljon kubikmeter berg och 400 000 kubikmeter jord. Ungefär 200 000 kvadratmeter kommer att asfalteras, varav 140 000 kvadratmeter i tunnlar.

Byggtiden är beräknad till ungefär åtta år. Som mest kommer ungefär 800 personer att vara engagerade i projektet som har delats in i ungefär 40 entreprenader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078