23948sdkhjf

Inte nog med egen kristallkula

"Inte nog med egen kristallkula"
Woken, cd-skivan, det elektroniska husdjuret, mössan och surfplattan; alla har de en sak gemensamt. Det är produkter som utsetts till årets julklapp av Handelns Utredningsinstitut. Årets val föll på den färdigpackade matvarukassen, ett utmärkt val även om jag själv föredragit något som gör det lättare att förutse framtiden. I en tid där ekonomisk osäkerhet präglar åtskilliga viktiga marknader över hela jordklotet skulle nog en kristallkula ha passat bättre, i hård konkurrens med kaffesump.

Fel beslut kostar pengar och all information som ökar marknadskunskapen ökar också konkurrenskraften. För maskinentreprenörer som i dag inte prenumererar på Leveranstidningen Entreprenad skulle därför en prenumeration på tidningen också kunna haka på i kampen om att utses till årets julklapp.

Efter de två senaste vargavintrarna, som lyckades med konststycket att med hjälp av kyla och snö sätta grus i maskineriet för hela anläggningsbranschen, är det förmodligen med åtminstone viss glädje man nu kan arbeta med asfaltläggning, i varje fall upp till Mälardalen, i mitten av december. Fast, handen på hjärtat, visst hade det ändå känts tryggt att kunna kolla i sin kristallkula och se vad som väntar när solen går upp nästa gång.

Men osäkerheten till trots väntar nu ett julbord som faktiskt är mer välfyllt än senast det begav sig. Konjunkturutvecklingen har varit gynnsam under 2011 även om tempot mattats under hösten. Men vi kan räkna med att skinkan blivit något större, sillen lite bättre kryddad och efterrättsfrukten lite sötare. Däremot pekar flertalet resor till framtiden på att det inte blir så mycket bättre det närmaste året, utan att vi kommer att stanna kvar ungefär på dagens nivå – det vill säga en rätt skaplig nivå.

Det för svenskt byggande största orosmomentet är att ett redan otillräckligt bostadsbyggande riskerar att minska ytterligare. Det finns många skäl till detta, men en sak är fullständigt klar. Om Stockholm växer med i runda slängar 35 000 personer per år är det inte marknadskrafterna som orsakar att bostadsbyggandet ligger kvar på oförändrat låg nivå eller till och med minskar.

Anledningen till det beklämmande svaga bostadsbyggandet varierar beroende på vem man frågar. Hyresregleringar, dålig planberedskap, högt skattetryck, undermålig infrastruktur och ineffektiv byggprocess är bara några av de skäl som brukar plockas fram beroende på politisk färg. Den enda faktor som alla inblandade brukar vara överens om är att det är någon annans fel.

Min förhoppning är att allas vår rödklädde vän kommer att gräva djupt i sin jutesäck och likt Alexander den store hitta lösningen på den gordiska knut som i dag sätter stopp för bostadsbyggandet.

2012 kommer att bli ett spännande år med många oklarheter och ännu fler möjligheter. Även om det är en så kallad arbetsgivarjul i år finns säkerligen tid för de flesta att njuta av en stunds återhämtning och ladda batterierna för det som väntar på andra sidan årsskiftet.

Vi har kommit fram till årets sista Leveranstidningen Entreprenad och tills vi ses igen 19 januari vill jag passa på att tacka läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för ett händelserikt och spännande år. Förhoppningsvis kan vi alla se fram mot ett riktigt gott 2012. Men vi kan inte helt förlita oss på tomten. Vi skapar alla vårt eget öde. Livet är det som händer medan vi gör upp andra planer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078