23948sdkhjf

Norrbotniabanan ska gå via Sävar

Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå ska dras från Umeå till Robertsfors via Sävar och Bygdeå. Det beslutade Trafikverket i april.
Den sjätte och sista järnvägsutredningen när det gäller Norrbotniabanan är nu klar och avhandlar delen Umeå – Robertsfors. Den aktuella sträckan är ungefär fem mil lång och Trafikverket uppger i ett pressmeddelande att alternativet via Bygdeå och Sävar innebär färre ingrepp i känsliga områden, det uppges också vara det alternativ som bäst uppfyller projektmålen.

Eftersom banan också hamnar nära E4 med denna lösning kan man, enligt Trafikverket, få en samordnad infrastrukturkorridor vilket antas göra det lättare att freda både vilt och ren. En annan fördel är att man kan få en närmare koppling både till Dåva industriområde och eventuellt också med sågen i Sävar.

– Att möjliggöra en anslutning till Dåva industriområde har varit en viktig del i utredningsarbetet, säger delprojektledaren Urban Eriksson i pressmeddelandet.

I tidigare utställningar av projektet har ett annat alternativ förordats, främst för att man då ansåg att detta alternativ skulle bli 400 miljoner kronor billigare. Trafikverket uppger nu att man sedan dess fått nya remissvar och gjort en ny ”känslighetsanalys” av kostnaden, och att man nu tar hänsyn även just till Dåva industriområde.

Trafikverket uppger att alternativet via Bygdeå och Sävar också gör det möjligt att utveckla persontrafiken på orterna.

– I dialogen med kommunerna och Länstrafiken har vi diskuterat de möjliga regionaltågsstationerna. Tanken är att vi planerar järnvägen så att framtida regionaltågstationer möjliggörs. Endast Robertsfors är i dagsläget aktuell som station, säger Urban Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063