23948sdkhjf

Ny infrastrukturproposition kommer i höst

Det ljusnar för Norrbotniabanan men än återstår många frågetecken. Det säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som också utlovar en kompletterande infrastrukturproposition i höst och en förenklad planprocess 2013.
Linköping . Förre generaldirektören Bo Bylunds utredning om hur man kan förenkla planprocessen kommer att tas upp i en proposition under våren. Det avslöjade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd när årets Transportforum inleddes på onsdagen.

– Utredningen är klar, den har varit på remiss och vi ska förhoppningsvis lägga en proposition i mars, säger Catharina Elmsäter-Svärd till Leveranstidningen Entreprenad.

Riksdagen ska sedan kunna ta ett beslut i frågan innan sommaren och Catharina Elmsäter-Svärd hoppas att man rent konkret ska kunna se en förenklad och förkortad planprocess redan nästa år.

– Vi hoppas att det ska kunna träda i kraft vid årsskiftet 2012/2013.

Underhåll i fokus

Hon utlovar också en kompletterande infrastrukturproposition i höst.

– När alla objekt i planen fram till 2021 är byggda och klara finns det ändå både kapacitetsbrist och flaskhalsar. Därför behöver vi titta på vad vi kan göra ytterligare.

Den kompletterande propositionen kommer att fokusera på underhåll, reinvesteringar och trimningsinsatser, berättar hon.

– Man ska inte förvänta sig stora nya projekt.

Den kompletterande propositionen ska gälla för den resterande perioden 2021 och troligen ytterligare några år, avslöjar infrastrukturministern.

Hur fördelningen väg/järnväg kommer att se ut kan hon dock inte säga.

– Det vet vi inte än.

Norrbotniabanan

Det ljusnar för Norrbotniabanan men molnen finns fortfarande kvar på det norrländska jätteprojektets himmel. Enligt Catharina Elmsäter-Svärd har regeringen tagit med banan på agendan på allvar sedan EU-kommissionen pekat ut den Botniska korridoren från Finland över Torneå och Haparanda och vidare ner längs Norrlandskusten som ett viktigt stråk i EU:s så kallade Core Network.

– Vi har redan fått delar av den Botniska korridoren som Haparandabanan och Botniabanan, nu tittar vi på Norrbotniabanan.

Ännu återstår dock att räta ut en hel del frågetecken. Ett problem är att Norrbotniabanan inte kan få ta del av de så kallade TEN-T-pengarna eftersom projektet inte finns med i den plan som beslutats fram till 2021.

– För att få pengar måste projektet var klart till 2030 och det blir tajt om tid för oss, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Frågan är också hur EU:s krav på projekten ser ut.

– Vi vet inte ännu om kraven är så höga att det blir dyrare för oss att göra det som ett TNT-projekt än att planera det själva, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hon säger att besked i frågan förhoppningsvis kan komma under året.

– Vi analyserar frågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125