23948sdkhjf

Svårbedömda signaler

Många gånger ljuder marknadens signaler högre än förnuftets röst.
Trots kostsamma påhälsningar av såväl Dagmar som Emil har vädret de senaste veckorna varit betydligt vänligare sinnat än under de två föregående vintrarna. Många villaägare kan glädjas åt betydligt lägre uppvärmningskostnader än befarat, medan mängder av fordonsägare ofta kunnat sätta sig i en bil som varken är täckt av snö eller har fönstren igenisade.

Att Trafikverket vid något tillfälle valt att stoppa tågtrafiken på vissa sträckor är kanske rent av klokt även om det påminner en del om SJ:s tidigare inställning att bästa sättet att undvika förseningar är att ställa in tågen. Bra för statistiken, men ett bergsäkert sätt att få invånarna i vårt avlånga land att tänka sig för minst två gånger innan man väljer tåget i stället för bilen vid nästa resa.

Det nya året har knappt hunnit börja, men redan nu anas att 2012 inte blir riktigt så bra som många tidigare hoppats. I varje fall inte i Europa där eurosamarbetet varit skakat i grunden under några månader. Den traditionella undersökning som revisions- och konsultföretaget Grant Thornton nyligen genomfört visar också att de europeiska företagarna generellt är betydligt mindre optimistiska än för ett år sedan.

Deppigast är det i Spanien, men Finland ligger inte så långt efter. I Sverige har fjolårets rekordstora optimism vänts till en viss pessimism – i varje fall om man ser till det så kallade balansmåttet som helt enkelt är andelen optimistiska företagare minskat med andelen pessimistiska. Sverige ligger dock högt i förhållande till flertalet andra länder. Störst optimism finns i Tyskland, följt av Polen, Danmark och Sverige.

En djupare analys av de svenska siffrorna visar emellertid att bedömningen kan vara mer präglad av den ekonomiskt instabila bilden av Europamarknaden snarare än situationen för det egna företaget. Exempelvis räknar 58 procent av de svenska företagen med att öka sin omsättning, medan tolv procent tror på en nedgång. Samtidigt räknar 36 procent med att öka antalet anställda medan bara 16 procent tror på en minskning.

Möjligen har vi också sett ett välkommet trendbrott i börsutvecklingen som efter ett dystert 2011 tycks vara på väg uppåt igen. Visserligen är bedömningar om börsens utveckling ofta något helt annat än verkligheten, men just nu tycks flertalet analytiker tro på en fortsatt uppgång.

Dagens något tryckta stämning tycks dock vara begränsad till Europa. Exempelvis Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) visar på ett rejält ökat balansmått. Brasilien hamnar med sina +74 på ungefär samma nivå som Sverige låg på för ett år sedan.

Även i USA har optimismen spirat under slutet av förra året och även där ligger man nu över nollstrecket.

Framtiden blir i vart fall svårbedömd och de närmaste veckorna kan vi dessutom räkna med åtskilliga mer eller mindre väl underbyggda kommentarer om den svenska ekonomin. Avtalsrörelsen är i full gång, vilket kommer att färga stora delar av den ekonomiska debatten ett bra tag framöver. Många gånger ljuder marknadens signaler högre än förnuftets röst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.205