23948sdkhjf

Dyrbart transportsamarbete

Två entreprenadföretag har accepterat böter på tillsammans närmare en halv miljon kronor på grund av ett otillåtet samarbete vid en upphandling av bygg- och anläggningstransporter i Uppsala.
Vid en upphandling av transport av förbränningsrestprodukter från Vattenfalls kraftvärmeanläggningar i Uppsala och Knivsta lämnades i stora delar identiska anbud av Björn Hägglunds Maskiner AB och Uppsala Asfaltsanläggningar AB. Samtidigt angav de varandra som tilltänkta underentreprenörer och utbytte, enligt Konkurrensverket, information om sina respektive slutliga anbudspriser, innan de lämnade anbuden.

– Anbudskarteller sätter konkurrensen ur spel. De är allvarliga överträdelser av konkurrensreglerna. När konkurrenter kommer överens om priser och riggar anbuden är risken uppenbar att beställaren inte får den bästa varan eller tjänsten till ett fördelaktigt pris. Kunder och konsumenter är alltid de som slutligen drabbas, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

De båda företagen har accepterat ett så kallat avgiftsföreläggande, vilket innebär att de godkänner Konkurrensverkets krav att betala konkurrensskadeavgift. Därmed drivs ärendet inte vidare till domstol.

– Detta är tredje gången som vi använder oss av avgiftsföreläggande vid en kartell. Det är en bra metod som ger snabba och säkra avslut. Därmed kan vi också ge snabba och tydliga signaler att otillåtna samarbeten leder till en kännbar påföljd, säger Dan Sjöblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079