23948sdkhjf

Kort bakdel avgörande vid köp av hjulgrävare

En 30 centimeter kortare bakdel var en huvudorsak till att Magnus Lahi på Lahi Åkeri i Jönköping valde Hitachis kortrumpade ZX145WT-3 när han var på jakt efter en ny hjulgrävare.
Det senaste tillskottet i Hitachis 3-serie är ZX145WT-3 som viktmässigt hamnar i samma klass som ZX140WT-3, men där den bakre svängradien kortats ner 30 centimeter till 1,85 meter.

I likhet med seriens övriga modeller är maskinen utrustad med en Isuzu-motor som utlovas ge både ökad grävkraft och snabbare acceleration än föregående modeller. Den svenska generalagenten Delvator hävdar dessutom att motorns prestanda utnyttjas optimalt tack vare ett bra samspel med hydraultekniken, vilket utlovas sänka bränsleförbrukningen rejält.

I hytten noterar föraren bland annat en omkopplare på ena manöverspaken som underlättar byte av färdriktning.

Maskinen kan levereras med blad bak, stödben bak och blad fram eller med blad både fram och bak. Bladet, som ingår enligt svensk standard, har en ny utformning, vilket både utlovas minska uppsamlingen av lera och förhindra skador ute på vägarna.

För Magnus Lahi är det ändå framför allt det korta utsticket bak som lockat till köp. Hans företag Lahi Åkeri är huvudsakligen ett åkeri med totalt ungefär 15 bilar. Grävarna är dock en viktig gren av verksamheten och en stor del av grävarbetena utförs åt NCC Roads.

– Det betyder att vi gör många arbeten på väg med trafik. Då underlättar det mycket att maskinen inte sticker ut så mycket när man svänger runt, säger Magnus Lahi.

– Vi har två grävare i drift, varav en ny Hitachi 145WT-3 som jag kör själv. De där centimeterna i mindre utstick baktill är ovärderliga, det avgjorde köpet av den här maskinen.





FAKTA HITACHI ZAXIS 145WT-3:

Maskinvikt, ton: 15,7 – 17,2

Längd, exkl grävaggregat, mm: 4 100

Svängradie, mm: 1 850

Motoreffekt, kW: 90,2

Räckvidd, mm: 9 100

Grävdjup, mm: 5 450

Skopstorlek, liter: 650 – 700

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079