23948sdkhjf

Testförare avgör om maskinen kan accepteras

Maskinen var helt ny men presterade sämre än föregångaren i nyskick. Köparen ville inte acceptera maskinen. Trolig orsak enligt Reklamationsrådet är att motorn hade högre avgasklassning.

En köpt maskin förväntar man sig ska fungera och utföra det arbete den är konstruerad för, men ibland händer det att köparen inte är helt nöjd.

Då kan det uppstå acceptansproblem som ibland behöver lösas med hjälp av en testförare godkänd av båda parter.

Ägaren eller föraren tycker exempelvis att maskinen ibland vibrerar onormalt, att det då och då hörs ett konstigt ljud, att känslan i spakarna inte är bra, att vissa grävrörelser är ryckiga, maskinen känns svag eller växlar konstigt etcetera. Listan ovan är exempel på det Reklamationsrådet brukar kalla acceptansproblem.

Det som huvudsakligen kännetecknar ett acceptansproblem är enligt Reklamationsrådet tre saker:

* Maskinen fungerar och går att arbeta med.

* Maskinen är säker att använda.

* Teknikerna hittar inget som avviker från vad som anges i tillverkarens specifikationer för maskinen.

När ett acceptansproblem uppstår är den stora frågan om det verkligen är fel på maskinen, eller om den helt enkelt har egenheter som stör ägaren eller föraren.

Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas Reklamationsråd har haft ett antal tvister rörande acceptansproblem att pröva. I några fall där leverantören kunnat visa att man gjort vad som är möjligt för att undersöka om det är fråga om något fel på maskinen eller att man gjort vad som kan begäras för att försöka komma tillrätta med eventuella egenheter hos maskinen, men inte hittat något som avviker från de specifikationer som tillverkaren ställt upp för maskinen, har Rådets rekommendation blivit att ägaren får acceptera och leva med maskinens egenheter. Är det fråga om ett fel av allvarligt slag, har dock Rådet rekommenderat leverantören att ta tillbaka maskinen eller att kompensera köparen ekonomiskt.

I ett av de ärenden som Rådet prövat hade en entreprenör en maskin under flera år och kompletterade därefter sin maskinflotta genom att köpa en uppdaterad version av samma maskin. När man som kund köper en modernare variant av samma maskintyp förväntar man sig helt naturligt att den nya maskinen ska överglänsa den tidigare.

När entreprenören i detta fall började använda den nya maskinen fann han dock att den producerade mindre än den gamla. Leverantörens tekniker undersökte och mätte upp maskinens alla variabler utan att hitta något som avvek från specifikationerna. Detta gjordes flera gånger och även tillverkaren involverades i arbetet.

Ägaren blev mer och mer irriterad på att han inte fick besked om maskinen var behäftad med något fel eller om maskinen fungerade som den skulle. Om det var fel förväntade han sig naturligtvis att felet skulle rättas till, men han hade också en plan för hur han skulle agera om han fick beskedet att inget fanns att göra.

Rådets slutsats i detta fall blev att tillverkaren inte skulle åtgärda maskinen. Enligt Rådets mening kan en tänkbar orsak till skillnaderna i prestanda hos maskinerna möjligen vara att den nyare maskinen hade en motor med högre avgasklassning. Att farliga beståndsdelar i avgaserna måste begränsas och att bränsleförbrukningen måste minskas är helt klart, men tillverkarens ansträngningar att uppnå detta kan påverka maskinernas upplevda prestanda.

Lars-Erik Ljungberg , Reklamationsrådets sekreterare kommenterar:

– Vid acceptansproblem offras på båda sidor både mycket pengar och negativ energi. Affärsrelationerna parterna emellan får sig också ofta en törn. Parterna bör alltså försöka förebygga att acceptansproblem uppstår. Ett sätt är att utöka möjligheterna för den tilltänkte föraren av maskinen att provköra maskinen ordentligt före köpet och – om möjligt – i det arbete som maskinen är tänkt att användas i.

– Det är även viktigt att säljaren gör en ordentlig presentation och genomgång av maskinen vid leveransen och att maskinen även provkörs av kunden innan säljaren slutligen avlämnar maskinen. Om maskintypen skulle ha någon redan känd egenhet, bör den presenteras nu. Låt inte föraren upptäcka den själv senare.

– Om det ändå uppstår ett acceptansproblem ska naturligtvis teknikerna kontrollera maskinen och ta reda på om det är fråga om ett fel. I så fall ska felet så klart åtgärdas. Hittar teknikerna inget som avviker rekommenderas att en annan erfaren förare godkänd av båda parterna får provköra maskinen. Om även denne oberoende förare anser att problemen är oacceptabla bör leverantören återta maskinen. Kan dock konstateras att maskinen kan användas på avsett sätt trots sina egenheter får köparen acceptera maskinen som den är och behålla den.

TEXT & FOTO: MONICA ALMGREN

Bildtext:

Lars-Erik Ljungberg, Reklamationsrådets sekreterare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112