23948sdkhjf

Testförare avgör om maskinen kan accepteras

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Maskinen var helt ny men presterade sämre än föregångaren i nyskick. Köparen ville inte acceptera maskinen. Trolig orsak enligt Reklamationsrådet är att motorn hade högre avgasklassning.

En köpt maskin förväntar man sig ska fungera och utföra det arbete den är konstruerad för, men ibland händer det att köparen inte är helt nöjd.

Då kan det uppstå acceptansproblem som ibland behöver lösas med hjälp av en testförare godkänd av båda parter.

Läs också: Vem har rätt – säljaren eller köparen?


Ägaren eller föraren tycker exempelvis att maskinen ibland vibrerar onormalt, att det då och då hörs ett konstigt ljud, att känslan i spakarna inte är bra, att vissa grävrörelser är ryckiga, maskinen känns svag eller växlar konstigt etcetera. Listan ovan är exempel på det Reklamationsrådet brukar kalla acceptansproblem.

Det som huvudsakligen kännetecknar ett acceptansproblem är enligt Reklamationsrådet tre saker:

* Maskinen fungerar och går att arbeta med.

* Maskinen är säker att använda.

Läs också: Ingen garanti för garanti


* Teknikerna hittar inget som avviker från vad som anges i tillverkarens specifikationer för maskinen.

När ett acceptansproblem uppstår är den stora frågan om det verkligen är fel på maskinen, eller om den helt enkelt har egenheter som stör ägaren eller föraren.

Maskinleverantörernas och Maskinentreprenörernas Reklamationsråd har haft ett antal tvister rörande acceptansproblem att pröva. I några fall där leverantören kunnat visa att man gjort vad som är möjligt för att undersöka om det är fråga om något fel på maskinen eller att man gjort vad som kan begäras för att försöka komma tillrätta med eventuella egenheter hos maskinen, men inte hittat något som avviker från de specifikationer som tillverkaren ställt upp för maskinen, har Rådets rekommendation blivit att ägaren får acceptera och leva med maskinens egenheter. Är det fråga om ett fel av allvarligt slag, har dock Rådet rekommenderat leverantören att ta tillbaka maskinen eller att kompensera köparen ekonomiskt.

I ett av de ärenden som Rådet prövat hade en entreprenör en maskin under flera år och kompletterade därefter sin maskinflotta genom att köpa en uppdaterad version av samma maskin. När man som kund köper en modernare variant av samma maskintyp förväntar man sig helt naturligt att den nya maskinen ska överglänsa den tidigare.

Läs också: CE-märkning är ett krav


När entreprenören i detta fall började använda den nya maskinen fann han dock att den producerade mindre än den gamla. Leverantörens tekniker undersökte och mätte upp maskinens alla variabler utan att hitta något som avvek från specifikationerna. Detta gjordes flera gånger och även tillverkaren involverades i arbetet.

Ägaren blev mer och mer irriterad på att han inte fick besked om maskinen var behäftad med något fel eller om maskinen fungerade som den skulle. Om det var fel förväntade han sig naturligtvis att felet skulle rättas till, men han hade också en plan för hur han skulle agera om han fick beskedet att inget fanns att göra.

Rådets slutsats i detta fall blev att tillverkaren inte skulle åtgärda maskinen. Enligt Rådets mening kan en tänkbar orsak till skillnaderna i prestanda hos maskinerna möjligen vara att den nyare maskinen hade en motor med högre avgasklassning. Att farliga beståndsdelar i avgaserna måste begränsas och att bränsleförbrukningen måste minskas är helt klart, men tillverkarens ansträngningar att uppnå detta kan påverka maskinernas upplevda prestanda.

Lars-Erik Ljungberg, Reklamationsrådets sekreterare kommenterar:

Läs också: Det är inte kört utan garanti


– Vid acceptansproblem offras på båda sidor både mycket pengar och negativ energi. Affärsrelationerna parterna emellan får sig också ofta en törn. Parterna bör alltså försöka förebygga att acceptansproblem uppstår. Ett sätt är att utöka möjligheterna för den tilltänkte föraren av maskinen att provköra maskinen ordentligt före köpet och – om möjligt – i det arbete som maskinen är tänkt att användas i.

– Det är även viktigt att säljaren gör en ordentlig presentation och genomgång av maskinen vid leveransen och att maskinen även provkörs av kunden innan säljaren slutligen avlämnar maskinen. Om maskintypen skulle ha någon redan känd egenhet, bör den presenteras nu. Låt inte föraren upptäcka den själv senare.

– Om det ändå uppstår ett acceptansproblem ska naturligtvis teknikerna kontrollera maskinen och ta reda på om det är fråga om ett fel. I så fall ska felet så klart åtgärdas. Hittar teknikerna inget som avviker rekommenderas att en annan erfaren förare godkänd av båda parterna får provköra maskinen. Om även denne oberoende förare anser att problemen är oacceptabla bör leverantören återta maskinen. Kan dock konstateras att maskinen kan användas på avsett sätt trots sina egenheter får köparen acceptera maskinen som den är och behålla den.

TEXT & FOTO: MONICA ALMGREN

Läs också: Säljare ersatte kund för däck


Bildtext:

Lars-Erik Ljungberg, Reklamationsrådets sekreterare.

Läs mer om: Reklamationsrådet
Håll dig uppdaterad med Entreprenad

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nya ägare för tunga lyft

Kina – en ljuspunkt på Volvos himmel

Med ett undantag har det i år varit kraftiga nedgångar på Volvo CE:s viktigaste marknader. Undantaget är Kina som är den främsta orsaken till att företagets nettoomsättning ”bara” minskade med 15 procent till 22,9 miljarder kronor under årets andra kvartal.

Litet stödbehov i byggbranschen

Med drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd har 9 335 företag beviljats stöd om totalt drygt 663 miljoner kronor. För byggbranschen tycks dock stödbehovet vara begränsat. Knappt åtta miljoner kronor har beviljats fördelade på 226 företag.

Sandvik på amerikansk offensiv

För att stärka sin sälj- och serviceplattform för en växande nordamerikansk kundbas förvärvar Sandvik sin distributör av Rammer-produkter i USA – Allied Construction,

Tufft för företagare, men färre konkurser

757 byggrelaterade företag gick i konkurs under årets sju första månader, enligt färsk statistik från UC. Med det ligger byggindustrin fortfarande i topp antalsmässigt. Jämfört med samma period förra året stannade dock ökningen på fem procent.

Nyhetsbrev

Peab asfalterar i norr

Peab Asfalt har räknat hem ett par fleråriga beläggningsjobb i norra Sverige – uppdrag som beskrivs som strategiskt viktiga för företaget i regionen.

Arkiv

Ägarrotation i Brdr Holst Sørensen

Nyab tar hem rekordentreprenad

Ombyggnaden av E4 mellan Haparanda och Salmis. enligt ett kontrakt på cirka 176 miljoner kronor, innebär Nyab Infrastrukturs hittills största vägentreprenad sedan företaget bildades för snart tre år sedan.

November gäller fortfarande för Bauma China

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Nyabs största i Mälardalen

Nyab fortsätter sin offensiv, inte bara i norra Sverige. För cirka nio månader sedan inleddes verksamhet även i Stockholm och nu har företaget tilldelats sitt hittills största projekt i regionen i form av den så kallade Trollesundsvägen.

Green Landscaping tar för sig i Stockholm

Fältdator i mobilformat

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Forskare ser över järnvägsunderhåll

Underhållet av den svenska järnvägen får mycket kritik. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska därför försöka identifiera bästa sättet att åtgärda två av de mer kostnadskrävande behoven – spårriktning och underhåll av växelvärmesystemet.

Norrvidinge köper OP Entreprenad

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Sennebogen storsatsar på kundservice

Sennebogen investerar mer än 25 miljoner euro i ett nytt kundservicecenter som placeras mellan företagets produktionsanläggningar i Straubing och Wackersdorf i södra Tyskland.

Huddig öppnar filial i USA

USA har utvecklats till en av Huddigs fokusmarknader. Därför öppnar företaget nu en filial, strategiskt placerad i Midwest, Chicago.

Boliden är nöjda med senaste kvartalet

Förbifarten tar form

Många delprojekt är i full gång trots semestertider.

Liten jordbävning i Malmberget

Dåliga vägar i Västernorrland

Peab bygger skola i Karlstad

Gävle hamn bygger papperslager

Staden kräver schyssta villkor vid bygge

Unik bro kan stå länge till

Svevia står starka

Han blir chef på JM Entreprenad

Snart start för Ludvika-väg

Tunnelbana på väg

Peab kämpar mot stölder

Rekordhöga kopparhalter funna i Kiruna

Tredje gången för BDX

Mångfacetterat uppdrag för NCC

Se alla Företagens egna nyheter

Drivknuten sponsrar Nyman Racing

Vårt sortiment av blåa varningsljus

Vanliga öppettider igen

Ge din lastbil eller släp ett extra lyft

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

UTÖ - framtidens varningsljusramp snart här!

Renovering och byte av elavtal kan spara dig massvis pengar

Sparar upp till 50.000 kronor med SmartDok – i månaden

Ta kontroll över ditt arbetsljus!

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

KIPP önskar en trevlig sommar!

Sveriges bästa pris på hjulgrävardäck!

Vi har öppet hela sommaren

Gripen Wheels och Väderstad i nytt samarbete.

4G Övervakningskamera för utomhusbruk

Slösar du för mycket tid på fakturering?

Äntligen - nu är vi ett bolag: Metso Outotec

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Köp 4 BKT däck,25" och uppåt så får du en cykel på köpet!

Vi finns här för dig hela sommaren!

Självsugande centrifugalpump för industrier

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Westlake SR01H Soft Drive – massivt premiumdäck

Beställ en enklare vardag i sommar!

Sänd till en kollega

0.141