23948sdkhjf

Dålig bro lyfts bort

All tågtrafik på stambanan kommer att stängas av under ett och ett halvt dygn den 15 september när en bro över Åby älv söder om Långträsk i Piteå ska bytas ut.
– Det gäller att allt blir rätt från början. En försening är inget alternativ. Arbetet på plats blir oerhört intensivt under de här 36 timmarna. Därför utbildar och planerar vi in i minsta detalj så att alla vet exakt vad de ska göra. I planeringen ingår också att ha en reservplan för reservplanen., säger Jan-Olof Lampinen, affärschef på NCC Construction, region Norrland i ett pressmeddelande.

Den gamla bron är i stål och i så dåligt skick att tågen inte kan köra fortare än 60 km/h över bron. Trafikverket uppger att rälsen över bron är instabil och måste riktas om årligen, något som kostar mycket pengar och alltså nu förmått Trafikverket att göra slag i saken.

Den nya bron kommer att transporteras i sektioner till platsen och där lyftas in från sidan (sidolanseras). Innan dess ska den gamla bron lyftas bort, en hel del byggarbeten måste också utföras innan den nya bron kan komma på plats.

När den väl sitter där den ska måste man fylla på med ballast, lägga tillbaka rälsen och rikta in spåren.

– Vi har nyligen lanserat in en bro i betong under Haparandabanan i Kalix. Där höll vi tidsplanen och blev faktiskt klara i god tid före sluttiden, säger Jan-Olof Lampinen.

Förberedelserna påbörjas i mars och det hela ska vara klart i oktober 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064