23948sdkhjf

Gruvavfall – en värdefull tillgång

De varp- och slagghögar som ligger vid gruvor och stålverk betraktas i dag mest som miljöproblem. Nu vill forskare vid Örebro universitet i stället se deponierna som råvarulager och försöker hitta metoder att utvinna bland annat metaller ur massorna.
– Räknat i vikt är gruvavfall den enskilt största avfallstypen i Europa. Bara i Sverige produceras nästan 60 miljoner ton varje år. Sedan tillkommer de stora mängderna historiskt avfall vid nedlagda gruvor, som ofta är ett miljöproblem eftersom metallerna läcker ut i omgivande vatten, säger Mattias Bäckström, docent och forskare i kemi vid Örebro universitet.

Hans poäng är att exempelvis gruvavfallet ofta innehåller värdefulla ämnen som bly, koppar, zink och kadmium, medan slaggen från stålindustrin innehåller legeringsämnen som nickel, vanadin och molybden. Det borde finnas möjlighet att utvinna dessa ämnen och använda dem på ett bättre sätt än som miljöbelastning.

Miljöforskare vid universitetet deltar i två projekt som fokuserar på gruv- och stålverksavfall: EU-projektet Min-Novation och det regionala samarbetsprojektet Slaggberg.

I Min-Novation samarbetar sex europeiska länder i Östersjöregionen med målet att se vilka mineral och metaller som kan utvinnas ur avfallet, kartlägga var de finns och utveckla metoder för återvinning.

Som stöd för de företag som vill arbeta med återvinningen är ambitionen att kunna erbjuda såväl tekniskt som vetenskapligt stöd genom att bygga upp ett nätverk i Östersjöregionen mellan universitet, forskningsaktörer och små och medelstora företag.

Ett steg på vägen är etablering av en pilotanläggning för tester av utvinning av olika metaller ur avfall. Avsikten är att starta experimenten inom några månader.

– Vi ska undersöka olika metoder att laka ut metaller på ett miljövänligt sätt. Samtidigt som vi vill kunna ta ut allt av värde ur avfallet, är det viktigt att det sker under former som inte leder till ett ökat läckage av tungmetaller och andra föroreningar till omgivningen.

Där så är möjligt används teknik och arbetsmetoder från andra branscher.

– Man kan till exempel använda prospekteringsmetoder från gruvindustrin för att uppskatta metallvärdet i en avfallsdeponi utan att behöv rota runt i den, säger Mattias Bäckström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078