23948sdkhjf

Stora förbättringar i mindre grävare

Redan förra året levererade Caterpillar de första grävarna i den nya E-serien. I höstas släpptes storlekar från ungefär 30 till 53 ton och i Paris följer företaget upp sin nya grävargeneration i storlekar ner till drygt 13 ton.


Genomgående betonas att E-serien är mer bränslesnål än föregångarna. För den största maskinen, 349E, anges förbättringen till fem procent medan de två minsta, 312E på 13,6 ton och 316E på 16,7 ton utlovas bränslebesparingar på åtta respektive nio procent. De nya Acertmotorerna ska dessutom kunna köra på bränsle med en inblandning av 20 procent biodiesel.

De två minsta modellerna utnyttjar ett bränsleinsprutningssystem av common rail-typ och en luft-till-luft-efterkylare som ger 70 kW (95 hästkrafter) i 312E och 89 kW (121 hästkrafter) i 316E. Föraren kan välja mellan hög effekt och ekonomiläge, vilket ger en skillnad på 100 respektive 150 varv per minut. Dessutom ligger tomgångsvarvtalet så pass lågt som på 1 100 respektive 1 150 varv per minut. Motorn stängs automatiskt av efter en förinställd tid på tomgång. Föraren kan själv bestämma tiden till mellan en och sextio minuter.

Ett elektroniskt styrsystem ser också till att motorn inte arbetar mer än vad som behövs för den aktuella belastningen samtidigt som varvtalet förblir på önskad nivå.

Hydrauliken skiljer sig inte så mycket från föregångarna i D-serien, men komponenterna sitter närmare varandra. Därmed blir slangarna kortare och effektförlusterna mindre. Enligt tillverkaren märker föraren också av en direktmonterad hydraulventil och två elektroniska tryckreduceringsventiler i form av bland annat bättre manöverbarhet.

Den elektroniska styrmodulen har uppgraderats med bland annat elektronisk styrning av bomregenereringen, negativ flödeskontroll och efterbehandlingsgivare som övervakar temperatur och sotnivå.

Flertalet delar som kräver underhåll kan nås från marknivå och tillgängligheten har underlättats av att serviceluckorna nu är högre än tidigare. Även provtagningsportarna för hydraulolja, motorolja och kylvätska är lättåtkomliga från marknivå i serviceutrymmena.

För att minska risken för fallolyckor har alla ytor på maskinens övre delar täckts med halkskyddsplåtar, vilket kompletterats med nya hand- och skyddsräcken. Av säkerhetsskäl har nu också lamporna, halogen som standard och HID som tillval, en tidsfördröjningsfunktion som ger upp till 90 sekunders belysning för att göra avstigning säker under dåliga ljusförhållanden.

Redan i fabrik kan maskinerna utrustas med Cats höjdkontroll med djup- och lutningssystem. Systemet har bland annat inre frontlänkagegivare som i realtid ger föraren information om skopans position via hyttmonitorn och minskar behovet av traditionell utsättning och kontroll.

LCD-skärmen i hytten är 40 procent större och har, enligt tillverkaren, bättre upplösning än föregångarna. En bakåtriktad kamera är standard och visar bilden på bildskärmen som kan hantera upp till tre olika kameraflöden och visa två kamerabilder samtidigt.

Även i övrigt har stor vikt lagts vid att ge föraren en bekväm arbetsplats. Bland annat kan stolen förses med såväl uppvärmning som kylning, lutningsbart ryggstöd, övre och undre justering av sitsen samt justerbar höjd. De hydrauliska manöverspakarna har oberoende graderad höjdjustering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141