23948sdkhjf

Ett flytande gissel

Kan det vara så att ett lågt pris kan hänföras till användandet av stulen diesel eller till och med till svart arbetskraft?
Härom natten tömdes tre grävmaskiner i Boo utanför Stockholm på sammanlagt 400 liter diesel. I uppländska Hållnäs stals diesel från en bergtäkt, utanför Sandviken drabbades en entreprenör av att 300 liter slangades ur en grävmaskin. Utanför Perstorp stoppade polisen, efter ett tips, en personbil med dunkar som innehöll diesel som misstänks ha slangats ur några grävmaskinjer.

Listan är bara ett axplock av händelser som tydliggör ett av de stora problemen för dagens entreprenörer, de rekordhöga dieselpriser som gör att allt fler tycks ta risken att fylla sina maskiner med stulen diesel.

Från flera håll kommer signaler om att stölderna inte är speciellt högt prioriterade av ordningsmakten, vilket naturligtvis är en anledning till att otyget inte bara fortsätter utan tycks öka i omfattning. Så länge det finns mindre nogräknade köpare kommer stölderna att fortsätta. Ett stort problem är bevisbördan. Om inte tjuvarna tas på bar gärning är det oerhört svårt att bevisa brott.

Andra signaler tyder på att många stölder är organiserade och utmynnar i etablerade försäljningskanaler. Med tanke på alla maskiner och tankar som står spridda över hela vårt avlånga land, ofta på ensliga platser, blir det i praktiken omöjligt att bevaka själva dieseln. Insatserna måste riktas mot att hitta de som säljer bränslet vidare till användarna.

Lyckade försök har gjorts med färgad diesel. Den som blir upptäckt med blå diesel kan mycket väl vara en användare av stöldgods, men det finns en hake. Även den mindre nogräknade användaren kan själv ha lite färgmedel hemma. En tänkbar framtida lösning är att DNA-märka dieseln, men innan dess handlar det i stor utsträckning om att i första hand försvåra för tjuven.

Där så är möjligt går det förstås att låsa in såväl maskiner som farmartankar, men inte ens ett bra lås är en garanti för att tjuvarna stängs ute. Möjligen kan själva inbrottet ta längre tid, men med stor säkerhet blir de materiella skadorna större.

Ett sätt att försvåra för tjuven är att omöjliggöra för ett fordon att ta sig till maskinen eller tanken. Exempelvis genom att placera sten eller tungt material på infarten eller infarterna. Nackdelen är att det innebär ett ovälkommet merarbete. En del tjuvar ryggar också tillbaka om platsen är väl upplyst och synlig för omvärlden.

Erfarenheten visar att maskiner som utrustats med kameraövervakning och larm – och givetvis varningsdekaler – är mindre utsatta för stölder och skadegörelse.

Det som trots allt tycks vara den bästa lösningen just nu är att inte lämna bränsle på arbetsplatsen vid hemgång. En allt vanligare lösning är att ta med sig en tank på en pick up, fylla maskinerna med det bränsle som förbrukas under dagen och ta med sig pick upen på kvällen. Tyvärr är det en lösning som inte alla har råd att använda sig av. För allt för många kostar det mer att stöldsäkra arbetsplatsen än att acceptera en och annan stöld.

Dessvärre lämnas allt för ofta entreprenören helt ensam med sitt problem. Inte minst skulle beställaren kunna ta ett ökat ansvar, eller i varje fall tänka till innan upphandling. Kan det vara så att ett lågt pris kan hänföras till användandet av stulen diesel eller till och med till svart arbetskraft?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064