23948sdkhjf

På högvarv i utvecklingsbåset

Bland de maskintillverkare som haft mest snurr i utvecklingsrummet på senare tid finns Volvo som i snitt släpper ut en ny modell i veckan under en tvåårsperiod.


– Förra året släppte vi ungefär 50 nya modeller. I år blir det runt 60, säger Volvos marknadschef Steve Skinner.

På Intermat kommer bland annat D-serien att presenteras som omfattar den senaste generationens bandgrävare med kort överhäng och hjulgrävare.

– D-serien har redesignats totalt med mer bränsleeffektiva motorer, ökad produktivitet och bättre förarmiljö som huvudpunkter. Vi kommer att visa upp fyra modeller i storlekar från 14 till 21 ton. Med en transporthastighet på 35 kilometer i timmen tar de sig också snabbt mellan arbetsplatserna, säger Steve Skinner.

Kraftkälla är företagets egna V-Act-motorer som genererar från 141 till 173 hästkrafter beroende på modell. Nu är maskinerna försedda med ett ekonomiläge samtidigt som varvtalet automatiskt går ner när reglagen inte använts på en tid som kan förinställas mellan tre och tjugo sekunder. Om maskinen går på tongång längre än en förinställd tid slås motorn av helt.

Hytten är rymlig och utrustad med klimatanläggning, ställbar stol och ergonomiskt utformade reglage. Dessutom utlovas lösningar som minskar förarens belastning av både vibrationer och buller.

En bakåtriktad kamera ingår i standardutrustningen, en sidokamera finns som option för att öka säkerheten runt maskinen. Via displayen i hytten kan föraren också utföra de dagliga kontrollerna av exempelvis motorolja, kylvätska, hydraulolja och filter. Skulle något fel uppstå i maskinen varnas föraren – och om så önskas kontoret – med hjälp av GPS och Care Track-systemet som också håller reda på exempelvis när det är dags för service och bränsleförbrukning.

Servicepunkter är väl samlade och lätt tillgängliga från marknivå. Ett självsmörjande system finns som option.

Även för de två nya short swing-modellerna har förarplatsen stått i fokus. En kompakt, lättmanövrerad maskin med rymlig hytt har varit den ekvation som konstruktörerna fått lösa. Och Steve Skinner är nöjd med resultatet.

– Vi har utvecklat maskiner med stor insida och liten utsida i kombination med ökad produktivitet och ökad säkerhet avsedda för begränsade utrymmen. Vi har genomtänkta lösningar som en skjutdörr, vilket kan underlätta en hel del om maskinen måste ställas vid ett hinder. Även om bakdelen skjuter ut något utanför larvbanden är maskinen så smal att den svänga helt och hållet, exempelvis inom en fil på en motorväg, vilket kan vara avgörande för vissa jobb.

De båda kortrumpade maskinerna väger in kring 15 respektive 25 ton. Vikterna kan dock variera avsevärt beroende på bland annat val av grävaggregat som finns i ett flertal konfigurationer. Motorlösningarna stämmer väl överens med övriga i D-serien. ECR235D har samma motor som EW180D och EW210D, medan den mindre ECR145D har ett mindre motorval på 85 kW eller 114 hästkrafter.

– Hydraulkraften matchar i alla situationer den effekt som motorn levererar. Nya tekniska lösningar gör att aggregatet kan sänkas snabbare och ett ökat flöde snabbar på redskapshanteringen. Dessutom ökar både lyft- och grävkraft liksom maskinens kapacitet då den gör fler rörelser samtidigt, säger Steve Skinner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062